"Много хора желаят да се направи нов политически проект" – думите са на Цветан Цветанов. Каза ги на 5 март в интервю някак си между редовете. Направи и опит за шега: "Мога да кажа, че на датата (19 април) няма да правя партия". 

Тези закачки обаче съвсем не са за пораснали деца. Защото откакто беше разжалван и отстранен позорно от ръководните постове в ГЕРБ, той не е спирал да работи. Цветанов се готви за своето завръщане. И въпросът е дали това няма да се случи през трупа на ГЕРБ?

Легитимация отвън

За по-малко от година време Цветан Цветанов успя да активира свои контакти във Вашингтон, Берлин и Брюксел. Връзки, създадени още от раждането на партия ГЕРБ. 

Все по-очевидно е, че тинк-танкът - Евро-атлантически център за сигурност, който създаде бившата дясна ръка на Бойко Борисов, не е краткосрочно занимание на няколко анализатори. 

Неправителствената организация все повече прилича на граждански фундамент, около който може да се изгради и една бъдеща партийна инфраструктура. "Гражданите за европейско развитие на България" (ГЕРБ) също тръгнаха по този начин. Намериха първо легитимност и подкрепа отвън – немските десни фондации "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел" бяха в основата на обучения и специализации за днешната номенклатура на ГЕРБ. 

А "молитвените закуски" на Цветанов във Вашингтон, за които получаваше подигравки, днес се превръщат в скъп актив. Мнозина наблюдатели, които разпознават политическата фауна във Вашингтон, отбелязват високото ниво на достъп, което има Цветанов сред администрацията на Държавния департамент.

Така за няколко месеца той създаде впечатление, че е получил одобрение и легитимация отвън. 

Втората стъпка е в ход

Евро-атлантическият център за сигурност на Цветанов получава своята публична легитимация и в България. Доскорошният зам.-председател на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи вече държи пред името му да стои титлата „анализатор". Цветанов е в процес на имиджова трансформация, опитвайки се да влезе в нова роля – на балансьор, прогностик, мъдрец… Хем показва близост до ГЕРБ и неговия лидер, хем и дистанция. 

"Аз съм близък до премиера, но много ясно съм разграничавал моите лични ангажименти и приятелски кръг, който имам, и хората, с които действително изповядваме едни и същи ценности, и това, което в личен план е правил както премиерът, така също и всеки един свободен български гражданин", каза преди дни Цветанов. 

Бившето острие на ГЕРБ дори е по-сдържано и към критиките си към президента Румен Радев. Той почти не „анализира“ и т.нар. опозиция вляво, дясно и център. 

Цветанов и неговият център са активни по различни злободневни теми – сигурност, енергетика, водна криза, боклук, мигрантски и бежански натиск, българо-американските отношения, Русия, че дори и аферата „Барселона“. Те организираха две големи конференции в София – 30 години от демократичните промени и „Три морета“, припознават теми като дезинформация и фалшиви новини, досиета, памет, антикомунизъм. Идеологическа рамка, в която плува и ГЕРБ. 

По стъпките му никнат конференции

Анализаторите от Евро-атлантическия център са в кампания из страната. "Действително посещавам населени места в страната, тъкмо приключих среща в Горна Оряховица, следва такава във Велико Търново, а след това продължавам към Русе", разказа през миналата седмица Цветанов.

В Русе беше организирана конференция, посветена на "дезинформацията и историческата фалшификация през паметници и монументи". Отсега може да се прогнозира къде ще отиде още „анализаторът“ с неговия център: и в Добрич, и в Плевен, и в Благоевград, и в Пловдив, и в Перник – навсякъде, където ГЕРБ имаха проблеми на последните местни избори. А на някои места бяха сменени и протежетата на Цветанов.

Една нова формация около "човека партия" би приютила именно неговата мрежа, създадена през годините работа в ГЕРБ, или неудовлетворени партийни активисти, които не са получили шанс за израстване и са се сблъскали със "стъкления таван" в партията на Борисов. 

Но едва ли разочарованият български избирател би припознал убедено поредната партия, пък било то и водена от един политик, участвал близо 10 години във властта, оставил в историята "ювелирни" операции на МВР, за които държавата беше осъдена за нарушаване на основни човешки права. А и да последват политик, който отнесе толкова негативи от аферата с апартаментите от пролетта на 2019 г. 

Какви са възможните ходове?

Много по-вероятно е Цветанов да използва организационните си способности и неговата бъдеща формация да излъчи нови лица за родния политически генофонд. Освен това едно реално бъдеще на тази неродена партия би зависило от участието на ГЕРБ във властта. Честно е да се каже, че силата  - и финансова, и електорална, на партия ГЕРБ не е само заради аурата на нейния лидер Бойко Борисов. А защото партията разпределя порции във властта. Ако това спре, шансовете за нови политически проекти растат.

Не е изключено Цветанов да търси и политически съюз. На последната конференция „Три морета“ на неговия център присъстваха и председателите на НФСБ и ДСБ Валери Симеонов и Атанас Атанасов. Възможно ли е автентичното дясно да преглътне старите вражди с Цветанов в името на влизането в парламента, а защо не и участие във властта? Въпрос с еднозначен отговор…

Бившата дясна ръка на Борисов и "машина за печелене на избори" е видяла много през това политическо десетилетие. И опитите на Касим Дал и Лютви Местан да откъснат парче от ДПС, и коалициите с "нежни имена" на бутиковото дясно...

И експериментите на политическото инженерство. Но за Цветанов най-силната победа би била не да види края на ГЕРБ, а да направи така, че Борисов сам да го потърси в името на това да се спаси най-важното за политическото оцеляване – участието във властта. Крехкото управление от криза в криза и наближаващите редовни избори догодина създават все повече възможности. А анализаторът се готви за скок.