Съвместната декларация между ЕС и Турция от 2016 г. за мигрантите остава в сила, заяви днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дел Лайен. Тя говори след среща с турския президент Реджеп Ердоган, който дойде на работно посещение в Брюксел. В срещата участва и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Визитата на Ердоган бе заради новата мигрантска криза на гръцко-турската граница.

„Имаме нашите различия, но говорихме искрено за позицията на всяка от страните. Днес наблегнахме на очертаването на сферите от общ интерес.  Декларацията остава в сила. Обсъдихме как да прилагаме липсващите ѝ части, да ги очертаем наново, да анализираме споразумението, да намерим общо разбиране какво липсва и какво е налице“, изтъкна Фон дер Лайен.

От ЕС обаче настояли, че всички стъпки трябва да бъдат реципрочни. Целта на процеса е, на първо място, перспектива за мигрантите, както и стабилност за региона.

Работна група ще следи прилагането на споразумението, каза Шарл Мишел. С тази задача са натоварени върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

На въпрос дали Ердоган е обещал да не праща повече мигранти към границата с Гърция Шарл Мишел отговори:

„Най-важното за нас е фактът, че позицията ни е ясна – да се прилага декларацията. И ако я прилагаме, това означава, че всеки трябва да изпълнява своите ангажименти.“

Според декларацията „Турция ще вземе всички необходими мерки за предотвратяване на появата на нови морски и сухопътни маршрути за незаконна миграция от Турция към ЕС и за тази цел ще си сътрудничи със съседните държави и с ЕС“.

Ердоган и Столтенберг дават пресконференция в турското постоянно представителство в ЕС.

Преди да разговаря с лидерите на ЕС Ердоган се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тогава турският президент остро атакува Гърция.

„Човешкият ум не може да побере как една съюзническа и съседна страна сочи към Турция като главна причина за вълната от редовна миграция. Казах на уважаемия генерален секретар, че няма да позволим тази страна да използва настоящата ситуация и ЕС, за да получи нечестни изгоди за себе си“, зарече се Ердоган.

Срещата се състоя не в централата на НАТО, а в постоянното представителство на Турция в ЕС.

По-голямата част от изявлението на турския лидер бе посветено на ситуацията в Сирия. Ердоган припомни за атаката край Идлиб от 27 февруари, при която бяха убити турски войници. В резултат по искане на Анкара бе свикан извънредно Северноатлантическият съвет.

Ердоган изтъкна, че е наблегнал на важността незабавна допълнителна подкрепа от НАТО и съюзниците, която страната му поискала.

„Турско-сирийската граница е също така югоизточна граница на НАТО.  Кризата, която дойде от Сирия, е заплаха за нашия регион и за цяла Европа. Нито една европейска страна не може да си позволи лукса да остане безразлична към хуманитарната трагедия в Сирия.

Турция се бори със заплахите и опасностите, идващи от Сирия, вече точно 9 години. Ние сме единствената страна от НАТО, борила се срещу „Ислямска държава“ лице в лице. Освен това сме подслонили 3,7 млн. сирийски бежанци“, посочи Реджеп Ердоган.

Столтенберг от своя страна изтъкна, че Турция е важен и ценен съюзник. Тя е най-силно засегната от насилието в Сирия, никой друг не е пострадал толкова от терористични атаки и никой друг съюзник не е подслонил толкова бежанци.

„НАТО ще продължи да подкрепя Турция с редица мерки. Това включва отбранителни ракетни системи, които ще ѝ помогнат да се защитава от заплахи от Сирия. Ние подкрепяме Турция и с военноморско и военновъздушно присъствие“, заяви шефът на Северноатлантическия пакт.

След което обвини режима на Башар Асад и Русия, че с безразборните си бомбардировки са причинили неизмерими страдания на хората.

Според Столтенберг Алиансът признава, че Анкара понася голяма тежест. Но в същото време страната трябва да даде своя принос в намирането на дългосрочно решение на кризата.

Въпросът с миграцията и бежанския поток е общо предизвикателство и изисква общи решения, смята Столтенберг. НАТО ще помага в справянето с миграционната и бежанската криа със силите си в Егейско море, обеща той.