Цяла Италия ще бъде поставена под карантина заради коронавируса, обяви тази вечер премиерът Джузепе Конте.

Това означава, че на цялата ѝ територия ще бъде въведен режим на „червена зона“, каквато в момента е северната ѝ част.

Ограниченията ще включват забрана на всякакви публични събирания и спиране на всякакви движения освен по работа или по спешна необходимост. Според Конте решението е необходимо, за да бъдат защитени най-уязвимите граждани на Италия. Той допълва, че най-правилно е сега хората да си останат по домовете.

Това се отнася и за всички спортни събития в цялата страна - те са отложени най-малко до 3 април.

В това число влизат и всички срещи от елитната Серия А (последните от тях се играха пред празни трибуни), но не и на италиански клубове или национални отбори, участващи в международни турнири, уточнява Би Би Си. Те са под егидата на организации като УЕФА.

По-рано днес след среща на спортните федерации Италианският олимпийски комитет препоръча да се отменят всички спортни събития на всяко равнище.

"Ситуацията няма прецедент в историята", сподели комитетът в изявление.

Мерките влизат в сила от 10 март.

"Най-мрачният час1 на Италия"

В ранните часове на понеделник Конте заяви, че властите "ще използват всички човешки и икономически ресурси", за да ограничат епидемията от новия коронавирус.

Коментарът на премиера бе по повод ограничителните мерки, включително забраната за свиждане между затворници и семействата им, провокирала бунтове в 27 затвора.

"Това е най-мрачният час на Италия", мрачно съобщи Конте пред "Ла Република".

Днес броят на починалите от коронавирус на Апенините се увеличи с още 97 души и броят им достигна вече 493-ма.

-----

1 "Най-мрачният час" е фраза, популяризирана от Чърчил. Той определя като "най-мрачния час" периода от Втората световна война между падането на Франция и началото на операция "Барбароса" - атаката на Германия срещу СССР.