След вчерашния "черен понеделник" цената на петрола на межународните пазари се стабилизира и тръгна леко нагоре, предават световните агенции. Днешният скок е около 7% и към момента цената на суровите фючърси на международния бенчмарк "Брент" струват малко над 36 долара за барел. 

Суровият американски петрол се покачи с 6,9% и към момента се търгува на малок над 33 долара за барел. 

Стабилизацията идва, след като вчера пазарът се срина и течното злато отбеляза най-големия си дневен спад в цената от началото на войната в Залива през 1991 г. В процентно изражение намалението беше с над 30%, а абсолютната му стойност падна до 30% за барел. 

Според повечето анализатори лекото успокоение идва на фона на заявките на отделните играчи, че ще въведат икономически стимули за подкрепа. САЩ пък обявиха, че ще се противопоставят на нестабилността на петролните пазари, "предизвикана от опитите на държавни субекти да ги манипулират". 

Въпреки това обаче сривът на фондовите борси, който последва петролния, продължава да създава проблеми и днес. Основните индекси в Токио и Сау Пауло продължи да се понижават чувствително. "Никкей-225" - водещият японски индекс, все пак успя да се възстанови и излезе в зелената зона. Причината - надеждата, че САЩ и Япония ще задействат стимули за икономиката.

Рекорден спад отбеляза вчера индексът "Дау Джоунс", който загуби близо 2000 пункта - най-големия дневен спад в историята. Надолу са и индексите "Стандарт енд Пуърс" и "Насдак".

Днешната стабилизация на петролните цени обаче не е окончателна - светът очаква следващите действия на Саудитска Арабия, която може да продължи да увеличава добива и да сваля цените. 

Именно от кралството започна драматичното преобръщане на пазара. След като през миналата седмица Русия отказа да продължи споразумението за ограничаване на добива във формата ОПЕК+, Рияд започна наказателна акция срещу Москва. Обяви рязко повишаване на добива и отстъпки за своите клиенти, което прати цените в долната граница. Рекордни загуби очакват в Русия и ги изчисляват на около 150 млн. долара на ден. 

Не е ясно как ще се отрази този ход на добива на петрол от шисти в САЩ. Според повечето анализатори, ако тази ситуация продължи, малките производители ще бъдат принудени да обявят фалити, тежко ще бъде положението и за големите играчи.