Аржентина с пореден опит да предотврати фалита.

Правителството ще преструктурира почти $70 млрд. дълг.

Аржентинското правителство публикува декрет, с който се открива пътят за преструктурирането на 68,8 милиарда долара от външния дълг на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Буенос Айрес иска да забави плащанията по някои от заемите си, но и да постигне споразумение с частните кредитори, за да намали обема на изтичащите падежи.

На 4 март правителството съобщи, че е избрало банките Ейч Ес Би Си (HSBC), "Лазард" (Lazard) и Банк ъв Америка (Bank of America), за да подпомогнат този процес.

Международният валутен фонд заяви през февруари, че според неговите анализи дългът на Аржентина наистина е прекалено тежък, за да може да бъде изплатен при предвижданите сега условия, защото това би означавало неизпълними мерки за икономии както от политическа, така и от икономическа гледна точка, припомня АФП.

Ден преди да бъде публикуван декретът, фондовата борса в Аржентина отчете спад на водещия си индекс с 13,75 на сто.

Общият дълг на страната включва 121,9 милиарда долара, или 35 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) към частни притежатели на държавни облигации и 72,6 милиарда долара, или 21,4 на сто от БВП към многонационални организации, сред които е и МВФ.

Аржентина е една от най-богатите на суровини и полезни изкопаеми страни в Южна Америка, но продължава да не може да излезе от циклите на икономически дестабилизации вече почти 70 години. За това време тя е изпадала във фалит цели 8 пъти, най-тежкият от които беше обявен през 2001 г. Той се превърна в най-тежкия държавен фалит в историята - фалити на банки, липса на елементарни хранителни и медицински продукти, тежки граждански протести и бунтове. Те от своя страна принудиха тогавашния президент Фернандо де ла Руа да избяга с хеликоптер от покрива на президентския си дворец.