Чешкият премиер Андрей Бабиш настоя Китай да смени посланика си в Чешката република, след като китайското посолство изпрати заплашително писмо до чешките власти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

През януари китайското посолство в Прага заяви в писмо до канцеларията на чешкия президент, че Пекин ще отвърне с наказателни мерки срещу чешките компании, действащи в Китай, ако тогавашният председател на чешкия Сенат Ярослав Кубера осъществи планираното си посещение в Тайван.

В писмото се визираха и конкретните застрашени чешки компании, сред които "Шкода ауто" - дъщерна компания на "Фолксваген", и финансовата компания "Хоум кредит груп".

Междувременно Кубера почина, преди да осъществи визитата си на острова. Неговият наследник на поста Милош Вистърчил вероятно ще настоява Китай да смени посланика си и Бабиш ще подкрепи това искане, съобщи Чешката телевизия.

"Този човек прекали и онова, което написа, е абсолютно неприемливо, ние трябва да го отхвърлим", каза Бабиш, цитиран от телевизията.

Висши чешки политици, включително президентът Милош Земан, който през последните години настояваше за по-тесни връзки с Китай, ще се срещнат в сряда за редовен дебат по външнополитически теми и се очаква да вземат отношение по въпроса.

Дипломатическите отношения между двете страни охладняха още миналата година, когато градските власти в Прага изразиха подкрепя за Тибет и настояха за промени в споразумението за партньорство между Прага и Пекин заради китайската политика спрямо Тайван.

Китай смята Тайван за част от своята територия и налага модела "Една страна, две системи", който Тайван отхвърля. Правителството на Бабиш неведнъж е казвало, че се придържа към политиката на "един Китай"

В декларация днес тайванското външно министерство заяви, че въпреки заплахите на Пекин, то ще продължи да задълбочава обмена и сътрудничеството с Чешката република.