Петролната ценова война между Саудитска Арабия и Русия навлиза във втора фаза и започва да ескалира. Държавната саудитска компания "Сауди Арамко" обеща днес да продължи увеличението на добива до рекордните 12,3 милиона барела петрол на ден от април, съобщава investor.bg. 

Новината идва на фона на сериозните слухове, които никой в Русия не отрече, че "Роснефт" смята да отговори като от своя страна увеличи производството си с нови половин милион барела дневно до 11,8 млн. барела на ден. 

Ако двете страни изпълнят заканите си, то това би означавало тотално наводняване на пазара при намалено търсене. От тук спадът на цените е неизбежен. Отговорът на пазарите е неясен, но е твърде вероятно действията на двете петролни столици да хвърлят света в рецесия. 

Практически решението на Рияд означава, че производството ще надхвърли максималния му устойчив капацитет и на Кралството ще му се наложи да извади стратегическите си резерви, за да напълни пазара. 

Войната между двете сили накара САЩ да прекратят мълчанието си и Вашинтгон излезе с рязка позиция, осъздаща "опитите на държавни играчи да манипулират и създават шокове на петролните пазари".

Китай пък призова за деескалация и връщането към нормалност. Всъщност страната все пак има изгода от цялата работа, тъй като е най-големият нетен вносител на суров петрол и ще спечели от ниските цени. 

Какво предстои? 

Надеждите за нормализация не са изоставени. Смята се, че първата среща във формата ОПЕК+ (б.р. - страните от ОПЕК плюс външните партньори) може да съберат в края на май или началото на юни, в опит да се разберат за намаляване на производството и стабилизиране на цените. 

Ако все пак това не се случи света ще бъде изправен пред война на търговско изтощение между Саудитска Арабия и Русия - двете най-големи производителки на суров петрол на планетата. Големият въпрос пред всички коментатори е коя от двете страни ще може да издържи най-много на напрежението. 

От едната страна на барикадата е Кралството, което първо започна атаката. Тя дойде след като Русия отказа да продължи споразумението за ограничаване на добива. В резултат Дома на Сауд увеличи добива и обяви отстъпки. Пазарът се срина. 

Няколко са ключовите моменти, които показват способностите на страната да издържи на войната. Първо - производствените разходи там са най-ниските в света, практически нулеви, което й позволява да продава евтино без да губи. Освен това - Кралството има много нисък държавен дълг с ниска лихва. Тоест - дори да се създаде проблем, той може да бъде погасен временно с набирането на дълг през международните пазари. 

От друга страна обаче страната от години балансира бюджета си на очакваният приход от 80 долара за барел от петрола. Тези числа обуславят и големите разходи по опитите на Кралството да модернизира своята икономика и да я направи по-малко зависима от течното злато. 

Ако нещата продължават по този начин Саудитска Арабия ще влезе в процес на бюжетен дефицит.

От другата страна на барикадата е Русия. Москва натрупа солидни валутни резерви, заради законодателство, която я задължаваше да купува валута с печалбата от петрол над 42,5 долара за барел. Рублата се сгромоляса в понеделник, но днес централната банка предприе мерки, за да стабилизацията й и тя отново започна да почва цената си. 

Освен това "Роснефт" може да разчита на всички инструменти за подкрепа от държавата, като е почти сигурно, че Владимир Путин би направил всичко, за да задържи държавното дружество над водата. Русия също произвежда на ниски цени и според експертите тя може да издържи на цени от $25 за барел в продължение на поне десетилетие. 

Ако цените останат ниски е твърде възможно Кремъл да започна да намаля вноските към хазната на петролните компании. Така ще пострада бюджета, но пък ще се позволи да се спечели войната. 

Към момента е ясно едно - и "Роснефт" и "Сауди Арамко" бележат тежък спад в капитализацията си, а задълбочаването на спора няма да доведе до по-добри времена. Изглежда, че политическата воля и на двете страни ще бъде ключов фактор. И двете държави са готови да изтощят икономиките си докрай, само и само да излязат победители. 

Това обаче е само на преден план. В подводните пясъци на петролните войни, сериозно участие се очаква и от САЩ, чиито шистови залежи ще пострадат сериозно от сегашната ситуация. Вашингтон има сериозни лостове за влияние особено в Саудитска Арабия и може да ги използва. Въпросът е дали ще иска бързо решаване на ситуацията или ще опита да изтощи Москва през войната с Рияд.