Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред първия бунт в редиците на партията си заради решението на правителството да позволи на китайската компания "Хуавей" да участва в изграждането на 5G мрежата в Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

"Хуавей", която е световният лидер в производството на телекомуникационна техника, е сред причините заради продължителната търговска война между САЩ и Китай. Вашингтон обвинява компанията в шпионаж и кражба на идеи.

Технологичният гигнат отрича обвиненията. Великобритания обяви през януари решението си да позволи на "Хуавей" да участва в изграждането на 35 процента от британската мрежа.

Решението ядоса САЩ, които искат да изключат китайската компания от комуникационните системи на следващото поколение и призоваха Великобритания да преосмисли намерението си.

Между 30 и 50 депутати консерватори също се противопоставят на решението. Някои от тях планират да подкрепят изменение в законопроекта за телекомуникационната инфраструктура, за да гарантират, че компаниите, определени от британските експерти по сигурността като „високорискови доставчици“ - като Huawei - напълно ще бъдат извадени от мрежите до края на 2022 година.

"Надяваме се да ограничим ентусиазма на правителството за инсталирането на хардуер, произведен от компания, която те признават за "високорискова", заяви законодателят Дейвид Джоунс пред Ройтерс.

Консервативните бунтовници признават, че не разполагат с необходимата бройка, за да наложат промяна в правителствената политика. Но те се надяват да повлияят на Джонсън да поеме по-твърда линия.

Според един от прочутите "твърди брекзитъри" Дейвид Дейвис надеждата е, че "емблематичен" вот за предложеното изменение ще подтикне правителството да продължи дискусиите. Ако не, каза той, бунтовниците ще се опитат да въздействат при следващ подходящ момент.

Майк Рейк, който е бивш председател на телекомпанията "БТ БТ." и съветник на "Хуавей", сподели, че китайската компания има ключова роля за изграждането на мрежата, от която Великобритания се нуждае.

"Всеки опит за по-нататъшно ограничаване на 5G оборудването на "Хуавей" или премахване на съществуващо 4G оборудване не само ще доведе до много значителни разходи, но ще накърни търговските взаимоотношения с Китай и значително ще възпрепятства амбициите на правителството", каза той в отворено писмо във вторник. "Това от своя страна допълнително ще навреди на конкурентноспособността на икономиката ни в критически момент".