Старши треньорът на "Берое" Димитър Димитров-Херо отправи нови обвинения към съдийската комисия на БФС. В изявление до медиите специалистът потвърди думите си, че само 4-5 отбора "не използват лукса да им бъдат назначавани съдии по тяхно желание".

Той изрече това за първи път след мача с ЦСКА-София в събота, когато хвърли вината за поражението върху арбитъра Ивайло Стоянов.

Последва отговор от комисията. Реферските шефове отричат преднамереност в нарядите за мачовете и призовават Херо да изнесе доказателства за думите си. Също така призовават МВР и прокуратурата да се намесят, за да установят истинността на посочените от треньора твърдения.

Вижте днешната декларация на Димитър Димитров, който освен всичко друго, той предлага връщане на стара практика: нарядите да се правят публично - в присъствието на репортери: 

"Във връзка с така наречената официална позиция на Съдийската комисия по повод мое изказване след мача ЦСКА - Берое, съм в правото си да изясня още по-точно и ясно изразената тогава позиция. И се надявам тази моя позиция да стигне до широката футболна общественост и най вече до феновете, които трябва да знаят реалната ситуация.

Без да влизам в обяснителен режим само ще припомня, че заставам с целия си авторитет зад думите, че само 4-5 отбора не използват лукса да им бъдат назначавани съдии по тяхно желание. Между тези 4-5 отбора е и Берое. Ако въпросната Съдийска комисия иска да обори това мое твърдение нека въведе открит за медиите жребий при определяне на съдийските назначение за всеки кръг. Мога да докажа твърденията си по прост и ефикасен начин със странните съвпадения при назначенията на едни и същи съдии на едни и същи отбори. Няма по-добро доказателство от таблицата с последователността на съдийските назначения. Някои съдии получават назначение всяка седмица, други не свирят с месеци. И ако някой компетентен орган се самосезира и направи проверка, много лесно ще установи явните зависимости. Така и от само себе си ще отпадне въпроса верни или неверни са твърденията на Димитър Димитров.

Ако обаче казаното от мен толкова много не отговаряше на истината, нямаше да се прави проверка на дейността на Съдийската комисия от разследващите органи в държавата. Като редови български гражданин все още чакам да бъдат оповестени записаните разговори, за които споменаха най-високо поставени български политици. Може би тогава ще се разбере кой с кого, и за какво разговаря преди мачове. Все пак имаме черно на бяло оставка на председателя на Съдийската комисия по съмнения за корупция. Това също ли е невярно твърдение?

Искам дебело да подчертая, че съдиите са следствие, а не причина за проблема. И затова съм пледирал винаги те да бъдат освободени от всякакви зависимости. Съществува само един начин - трябва да бъдат ограничени възможностите на собственици на клубове или техни представители да им въздействат. Това е проблемът, който визирам всеки път, отново и отново. Правил съм го в качеството на треньор на Лудогорец, Литекс, Левски, Велбъжд, Локомотив Пловдив, Черноморец, Нефтохимик. Бил съм последователен и доказателствата лесно могат да се намерят в непрекъснатите наказания, които съм получавал. Не съм бил щаден, независимо кой отбор съм тренирал.

Проблемът с българското съдийство е принципен. То трябва да бъде равнопоставено спрямо всеки един клуб. Това може да бъде направено изключително лесно и ефикасно. Като собствениците не си избират сами кой да им свири мачовете. Това е работа на Съдийската комисия и ще им повярвам на добрите намерения само когато се заемат сериозно да я свършат. Лесно е да се противопоставят на моите "неверни твърдения", нека обаче да намерят сили да се противопоставят на тези, които изкривяват футболния феърплей."

С уважение: Димитър Димитров

По-късно днес "Берое" подкрепи треньора си на официалния сайт. Там е публикуван и видеоматериал със ситуации, в които, според старозагорци, клубът им е бил ощетен.

Позиция на ПФК „Берое“

"Във връзка с разпространената позиция на СК към БФС, касаеща изказване на старши треньора на ПФК Берое Димитър Димитров след мача от XXIV кръг на efbet Лига срещу ПФК ЦСКА – София, заявяваме, че ПФК Берое подкрепя своя треньор в стремежа му за справедливост и феърплей.   С действията си както на терена, така и извън него, ПФК Берое последователно отстоява принципите на честната игра и претендира за справедливост в съдийските отсъждания. Това поведение на нашия клуб доведе до множество нападки срещу треньори, водили отбора през последните години, които са се опитали да защитят труда си и да говорят за проблемите в българския футбол. Проблемите обаче остават и са очевидни.

Връщайки се към въпросната футболна среща, обръщаме внимание, че това далеч не е първият подобен случай на „двоен стандарт“ при съдийски отсъждания спрямо нашия отбор, като е видимо „с просто око“, че ситуацията клони към тенденциозност. За да сме конкретни, припомняме гостуването на ПФК Берое на същия стадион на 13 април 2019 г., след който мач своевременно подадохме жалба срещу съдийството по предвидения ред във връзка с тенденциозните отсъждания на рефера Валентин Железов. В подадената жалба наред с изчерпателно  посочените некоректни съдийски отсъждания, подкрепени в доказателство и с видеоматериал за нагледност, обърнахме внимание, че не в полза на нашия клуб, а „в интерес на футбола е да има честно и адекватно съдийство“. В отговор на жалбата получихме следното: „Надяваме се, че добре съзнавате същността на работата на съдията и присъщата им възможност за допускане на неточности при преценка на ситуациите на терена.“. Разбираме, че допускането на неточности е възможно, но се противопоставяме на тенденциозността и „двойния стандарт“ в определени мачове. След като подобни „неточности“ започват да се повтарят твърде често, считаме, че е редно да се потърсят грешки и в дейността на СК. Неглежирайки проблемите не се помага на българския футбол, а напротив, проблемите се задълбочават.

 Считаме също така, че доверие и взаимно уважение се градят с коректни действия и много работа, а не със заплахи и още по-малко с наказания, неотговарящи на обективната ситуация.

В подкрепа на позицията си показваме спорните моменти от последните ни два мача на стадион „Българска армия“, от които всеки фен на футболната игра може да си направи съответните изводи."