Лекари от белодробната клиника на столичната болница „Света София“ алармираха, че са приели пациенти със съмнения за коронавирус през изминалата нощ без да са добре оборудвани с предпазни средства. Дори маските с филтър, с които разполагали, са с изтекъл срок на годност. Днес медиците излязоха пред медиите и заявиха, че ако ситуацията не се промени, ще подадат колективна оставка.

Според информация на Клуб Z през изминалата нощ в клиниката били докарани от "Бърза помощ" за прием паценти от рискова група за зараза с коронавирус, които са били подложени на тест, но към днес следобед резултатите още не бяха готови. Пациентите са били пренасочени от Военномедицинската академия, където преди ден бе съобщено, че приемът се прекратява заради запълнен капацитет и затова болни се изпращат в други лечебни заведения.

В репортаж на бТВ една от сестрите разказа:

"Лекарите, които докараха болните бяха толкова добре екипирани, a ние бяхме пародия на персонал. Те бяха с гащеризони, маски, калцуни, ние с престилка и една маска. Даже исках да си тръгна посред смяната", коментира медицинската сестра Татяна Динева.

Медици показват опаковка от маски, които носят, като ясно се вижда, че срокът на годност е отдавна преминал.

Директорът на болница "Света София" Любчо Пенев е отказал да застане пред камерата. И Клуб Z не успя да се свърже с него. Пред телевизията по телефона все пак заявява, че мерки са взети. Заявката за оставки към нарече личен избор. Все пак на нарочен въпрос казва, че не смята, че медиците не казват истината. От националния щаб също заявиха, че от данните, които имали от ръковоството на болницата и РЗИ- София предпазни средства за лекарите и сестрите имало. 

Оказа се обаче, че от РЗИ-София са докарали днес специални, вече подходящи облекла за лекарите и медицинските сестри. Сега опасението е дали ще са достатъчни. 

По данни на Клуб Z на среща с лекарите от отделението директорът на  болницата е признал, че проблем с наличните преди това предпазни средства е имало.