Откраднат ръкопис на стихосбирка на персийския поет Хафез, открит тази година от холандски детектив, ще бъде предложен на търг през април. Украсен със злато, „Диван“ е датиран от 1462 г. и е едно от най-ранните копия с творби на Хадже Шамс ед-Дин Мохамад Хафез-е Ширази, починал през 1390 г. Илюстриран от арабски калиграф, ръкописът бе притежание на Джафар Гази, колекционер на ислямско изкуство, който почина през 2007 г. в Германия. След смъртта му неговите наследници откриват, че редица ръкописи от сбирката му са били откраднати.

През 2011 г. 175 предмета от колекцията са открити и върнати, но „Диван“ не е сред тях. За да привлекат интереса на крадеца, от немската полиция предлагат 50 хил. евро награда, но без успех. Ръкописа намира Артър Бранд, холандски арт детектив, открил бронзовите коне на Хитлер и открадната картина на Пикасо.

Бранд разказва пред „Франс прес“, че ирански арт дилър се е свързал с него през 2018 г. Той твърдял, че бил потърсен от представители на иранското посолство в Германия, които имали интерес към намирането на „Диван“. Разследването на Бранд го отвежда в Лондон, където мъж е купил стихосбирката без да знае, че е открадната. Той имал намерение да се върне в Париж, откъдето придобил ръкописа, и да възстанови сумата за него, но Бранд го убеждава да го предаде на полицията.

„Ако той бе успял, „Диван“ щеше да изчезне отново и може би завинаги. Той бе купил книга, без да знае, че е открадната, но ако бе опитал да я върне, щеше да се превърне в престъпник“, коментира Бранд.

Сега наследниците на Гази, които вече са представили на търг редица ръкописи от колекцията, ще предложат на 1 април и „Диван“. Очаква се книгата да се продаде между 92 до 137 хил. паунда. Аукционната къща „Сотбис“ вече е продала над 60 ръкописа от колекцията на Гази, като повечето от тях най-често удвояват предполагаемата си цена.

„Диван“ е посветен на принц Пир Будак, покровител на изкуството в Централна Азия през XV в. и най-големия син на владетеля на Азербайджан и по-голямата част от Иран. Познат със страстта си към редки издания, ръкописът на Хафез е доказателство за величието на библиотеката на Будак, коментират от „Сотбис“.

Площад Славейков