Светият синод няма да отмени празничните богослужения по случай Възкресение Христово, заяви днес в интервю за БНР Ловчанският митрополит Гавриил. Според свещениците коронавирусът не може да попречи на богослужебния живот.

Причестяването с една обща лъжичка на много хора нямало да доведе до разпространение на заразата, защото дори при най-страшни епидемии в миналото хората са се причестявали и не са се заразявали. Можело да стане само ако вярата на човек е слаба, твърди митрополит Гавриил.

„А други събирания трябва да се избягват, да. По никакъв начин, никога не се е предавала и разширявала зараза в църкви, където се извършват тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата. [Там] те са прекратявали своето действие“, са точните думи на владиката.

Преди няколко дни с подобно становище излезе и Светият синод на Гръцката православна църква.

Междувременно патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, изпрати писмо с подробни указания за поведението на църквата, свещениците и вярващите в условия на епидемия от коронавирус. В писмото се потвърждава, че храмовете остават отворени, а свещениците не бива да отказват причастие, защото „светите тайнства не могат да бъдат преносители на зараза и каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве“.

Същевременно се препоръчва благословията да не се иска с целуване на ръка или полагане на ръка, а само с поклон, за да се избегне прекият контакт. Патриархът разпорежда също да се използват дезинфектанти за почистване на църквите, да се махнат изкуствените цветя, килими и всичко, събиращо прах.

В писмото патриархът се обръща към болните с молба да не посещават богослужения, за да не станат причина за заразяване на здравите.

Последното указание към свещениците на БПЦ от патриарх Неофит е да „усилят своя духовен подвиг в пост, молитва и бдение“.

Православният Великден тази година е на 19 април.

"Площад Славейков"