Премиерът Бойко Борисов да се ограничи в изказванията си, защото с всяко свое изявление увеличава паниката по повод коронавируса в страната.

Това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Искаме да коментираме ситуацията с развитието на коронавируса в България. Тази ситуация изисква хладен разум, отговорност и реакция без паника. Смятаме, че е добре да се даде думата на сериозни хора и професионалисти и сме готови с всичко, което е необходимо като опозиция да съдействаме за изпълнение на разумни решения", каза още Нинова.

Тя изтъкна, че премиерът е посочил, че сме във война.

"Няма как в едно изречение да кажеш: не се паникьосвайте, ние сме във война", заяви лидерът на БСП.

Тя благодари на лекарите, мединските сестри и персонала в болниците.

"От ГЕРБ бяха наричани в годините убийци, скоро миналата седмица терористки. Днес тези хора с риск за собственото си здраве и здравето на близките си са на предна линия и заслужават и получават нашето уважение с това, което правят. С тревога чухме, че лекари и сестри от белодробната болница днес са готови да подадат оставки, защото не разполагат със защитно облекло, а са в контакт с хора, които може би са рискови. Този, а и други случаи в последните дни показват, че правителството на Борисов закъсня с реакцията и с подготовката на реакция", каза още Нинова.

И изтъкна, че тепърва ще се произвеждат маски и всичко, което е необходимо.

"Освен това на пресконференции през два часа премиерът говори за кройки, за плат и калцуни, което не е работа на един сериозен министър-председател. Още повече в Европа правителствата на други европейски държави, които мислят държавнически, приеха пакет от конкретни, социални мерки, бюджетни мерки, социално-икономически за подпомагане", каза още лидерът на БСП.

Според нея трябва да се овладее разпространението на вируса и да се гарантира бъдещето.

"Искаме отсега да мислим за социалноикономическите последици в следващите години. Една икономическа криза би довела до още по-голямо обедняване на българските граждани, срив в българската икономика, загуба на работни места, а в това отношение правителството не предприема никакви мерки и не обсъжда никакви мерки, нито финансови, нито законодателни", каза още Нинова.

От БСП ще се обърнат с писмо до работодателските организации за анализ на икономическите проблеми, породени от коронавируса. Нинова изтъкна, че социалистите очават предложения какво трябва да се направи, включително и законодателно, за да се облекчи удара от кризата и да се подготвят конкретни социални мерки за българските граждани.

"Искаме да се мисли комплексно, дългосрочно и държавнически, а не да се реагира на парче и ще дадем своя принос за това", каза още Нинова.