Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада може да пострада в края на редовния сезон и за плейофите - заради коронавируса. В офиса на комисионера на лигата Адам Силвър са обсъждани мерки срещу разпространението на заболяването, подобни на тези в Европа и Азия, съобщава щатската спортна телевизия ESPN.

Силвър е провел конферентен разговор с босове на клубове. Тези разговори ще продължат.

Вирусът бавно, но сигурно настъпва и в САЩ, има болни вече в 37 щата. Според ESPN това е накарало спортните мениджъри отвъд океана да се замислят за мерки. По време на първата дискусия са разгледани няколко възможности: да се обръща домакинството (стига градът на другия отбор да не е засегнат от инфекцията), мачовете да са в неутрални зали (със същото изискване) и най-тежкото - да се играе пред празни трибуни.

Последната възможност първоночално ядоса един от най-добрите играчи в НБА - асът на "Лос Анджелис Лейкърс" Леброн Джеймс. Впоследствие Краля омекоти позицията си, като заяви, че играе най-вече за семейството и феновете си, но ако затварянето на залите е в интерес на публиката и тя е съгласна с такова решение, би се вслушал.

Днес в дискусията ще се включат губернатори, кметове и собственици на отбори, информира ESPN. Някои от тях вече били насърчени от местните власти по щатове и градове да не пускат фенове в арените си.

Такъв е случаят с щата Калифорния, отправил препоръка на "Голдън Стейт Уориърс". Клубът от Оклънд (край Сан Франциско) обаче печели по 3,6-3,8 милиона долара на мач, продавайки едни от най-скъпите билети в НБА, разкрива ESPN. Така казусът става наистина сложен.

А опасността от закрити врата е надвиснала над Националната хокейна лига (сезонът там се движи паралелно с НБА) и Мейджър лигата по бейзбол, шампионатът на която започва след дни. Или ще бъде отложен, а оттам мачовете съкратени като брой, или ще се играе пред празни трибуни. Поне такива са нагласите.

Неясна е и съдбата на най-голямото спортно събитие в САЩ по това време на годината - финалите на колежанското първенство по баскетбол, известни като "мартенска лудост".