На днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) за пореден път ще се обновяват управителните съвети на общински дружества в София без конкурс. Три от транспортните фирми в града - "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт" и "Метрополитен" ЕАД, ще имат нови членове на борда на директорите.

Конкурс ще има някога в бъдеще. Кога точно обаче не е ясно. Дотогава има нужда от нови хора, аргументират се управляващите.

Сред тях е Георги Желязков, предложен и гласуван от управляващата коалиция ГЕРБ-СДС и ВМРО за представител на общината в "Столичен автотранспорт". 

Въпреки че се обявява като безпартиен, Желязков е бил кандидат на ВМРО за кмет на район "Изгрев" през 2015 г., външен експерт в транспортната комисия в миналия общински съвет и съветник на български евродепутат в Брюксел, когото обаче отказва да разкрие. Но има обосновани предположения кой е.

След неговото одобрение от комисията общинският съветник от "Демократична България" Владимир Панев обаче отбеляза в социалните мрежи:

"Твърди се, че кандидатът за член на борда на "Столичен автотранспорт" ЕАД Георги Желязков е на тези две снимки на нацистката групировка "Кръв и чест". Само преди десетина дни в автобус беше извършено насилие над младеж, вероятно от привърженици на тази идеология. Явно Желязков ще координира насилието в качеството си на директор."

Ще проверим информацията, но ако е вярна, ще е престъпление на мнозинството в СОС да го утвърди на заседанието в четвъртък. Този кадър ли ще донесе сигурност на клиентите на автотранспорта?"

Дали Желязков е член на международната нацистка организация, забранена в Германия, Испания и Канада (но не и у нас), не е ясно. Но съмнението явно е достатъчно за Българския антифашистки съюз, който също да излезе с позиция по темата:

"Скандални са данните за предишни екстремиски изяви на г-н Георги Желязков в неонацистката организация "Кръв и чест". Подобни прибързани скандални политически назначения са довели неведнъж до сериозни икономически щети за общински фирми в София, а в този случай със сигурност ще доведат и до сериозни морални щети, ако изборът и назначението на неонациста калинка стане факт", пишат те.

Едно обаче е ясно - каква точно е компетенцията на Желязков да заема позицията е останало мистерия и за общинските съветници, които са изслушвали кандидатурата му.

"Желязков заяви, че няма да ни каже какви са му целите сега, а на евентуален нов конкурс за мястото след няколко месеца", обяснява Панев пред "Дневник".

Кой е Желязков, какви са биографията и опитът му в тази сфера е мистерия и за обикновените граждани - подобна информация не може да се намери нито в сайта на СОС, нито в интернет.

[[nid:54108]]

Това не е първият скандал с кадри на ВМРО с нацистки възгледи. През 2017 г. кадър на Министерството на отбраната - Иво Антонов - изгря със снимки, на които отправя нацистки поздрави пред танк. Антонов първоначално излезе в болнични, но министърът и вицепремиер Красимир Каракачанов го защити, по-късно той се извини за снимката и тихо се върна на работа. Наложи се премиерът Борисов да нареди уволнението му.

Това бе веднага след като друг кадър на "Обединени патриоти" (ОП) - зам.-министърът на регионалното развитие Павел Тенев - подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав пред восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж. Тогава лидерът на НФСБ и съпредседател на ОП Валери Симеонов обяви, че това са "глупости", и сподели какви "майтапчийски снимки" е правил като студент в лагера "Бухенвалд" през 70-те години на миналия век.