Някогашният холивудски магнат Харви Уайнстийн беше осъден днес на 23 години затвор за изнасилване и сексуално посегателство, съобщи Асошиейтед прес.

Уайнстийн, който беше обвинен в насилване на десетки жени, беше признат миналия месец за виновен в изнасилване на жена в хотелската стая в Ню Йорк през 2013 г. и насилствено извършване на орален секс с друга жена в апартамента му през 2006 г. Застрашаваха го максимум 29 години в затвора.

И двете жени, за нападение над които Уайнстийн беше осъден - някога амбициозна актриса и бивша сътрудничка на телевизионната и филмова продукция - говориха в съда днес, преди съдия Джеймс Бърк да обяви присъдата.

Някога амбициозната актриса, за чието изнасилване през 2013 г. Уайнстийн беше признат за виновен, припомни частта от процеса, когато тя обляна в сълзи напусна мястото на свидетеля и след това беше чута да крещи от съседна стая.

„В деня, когато се чуха моите писъци от стаята на свидетелите, беше денят, в който гласът ми се върна с пълната си сила“, каза тя. „Изнасилването не е само един момент на проникване. Това е завинаги. "

Асошиейтед прес отбелязва, че политиката ѝ е да не назовава хора, които са били насилвани без тяхното съгласие. 

Уейнстайн, който твърди, че всеки от сексуалните му контакти е бил доброволен и от двете страни, заявяви, че има мили спомени от своите обвинителки.

Припомняйки имейлите, които си е разменял с тях, той каза, че са имали добро приятелство:

„Имах прекрасни времена с тях. Просто съм истински объркан. Мъжете са объркани по този въпрос. "

Адвокатите на Уайнстийн пледираха съдът да прояви снизходителност заради възрастта и крехкото здраве на довереника им. Прокурорите заявиха, че някогашнвият титан на Холивуд, е заслужил суровата присъда, която отчита тежесттта на обвиненията, датиращи от 70-те години на миналия век.

Прокурорите посочиха 16 примера, в които Уанстийн е поставял жени под "своя изключителен контрол“, за да ги експлоатира сексуално, още когато е работил като музикален продуцент в Бъфало през 1978 г.

Уайнстийн чу присъдата си седмица преди 68-ия си рожден ден, а адвокатите му твърдяха, че продължителното му лишаване от свобода на практика ще бъде доживотна присъда. Те искаха петгодишна присъда - задължителния минимум по по-сериозното от двете обвинения, за които съдебните заседатели го признаха за виновен.