"Един модел, който никой досега не е дръзнал да промени - главният прокурор е фактически без възможност за наказателно преследване, без дори възможност някой ефективно да го разследва."

Така председателят на ВКС Лозан Панов тази сутрин обобщи преди журналисти темите, по които са си говорили вчера с президента Румен Радев като част от консултациите за ролята на прокуратурата, инициирани от държавния глава с цел промяна в Конституцията.

Двамата говорили още и за Висшия съдебен съвет, за това как е конструиран и как промените от 2015 г. - когато съветът бе разделен на съдийска и прокурорска колегия, са били "само минимални".

"Всяка една промяна, която се прави в съдебната система, още повече затвърждава позицията на главния прокурор и неговото влияние както в Пленума на ВСС, така и в прокурорската колегия", обобщи Панов. 

Двамата си говорили още за медийната среда и за "механизмите за конституционни промени". Панов отново напомни призива си - да има конституцонни промени.

А въпросът е, че има два пътя - чрез обикновено или чрез Велико народно събрание.

"Но има и конституционно решение, което е въможно да бъде също преосмислено", каза той, явно визирайки прословутото решение от 2003 г., с което КС "парира" на практика всички реформи в прокуратурата като промени, касаещи държавното устройство.

Панов допълни:

"Аз съм казвал и преди - центърът на съдебната система е съдът. Съдът е органът, който олицетворява съдебната система и той е този, който трябва да бъде на централно място.

В случая има абсолютен дисбаланс и главният прокурор - с оглед неговите правомощия и безконтролна власт, е този, който задава, както и осигурява всякакви видове стандарти, които се променят във всеки един момент."

На напомняне на Клуб Z, че и преди лично е търсил президентската институция (при скандала с ЦУМ-гейт) като равноотдалечена от всички власти, но без особен успех, той отговори:

"Оттук нататък предстоят стъпките на президента."

Панов изрази мнение, че очевидно Испекторатът на ВСС едва ли ще може ефективно да контролира главния прокурор (каквато е една от идеите от консултациите при президента, б.р.) и това си е проличало съвсем ясно при ЦУМ-гейт, когато ИВСС "не стигна доникъде, не каза нищо и в крайна сметка това се отрази на съдебната система".