Кубинската текстилна промишленост е подготвена да произвежда маски, а правителството призова гражданите да си направят и собствени, предаде Ройтерс. Островът, управляван от Комунистическата партия, се готви за потенциалното настъпление на коронавируса на фона на паричната криза и намаляващите запаси по света, пише БТА.

Късно снощи Куба потвърди три случая на заразени с коронавируса на територията си. Тава са трима италианци, които са пристигнали на острова в понеделник, съобщи държавната телевизия.

"Можем да си направим маски вкъщи, използвайки материали като памук, плат, лен", писа "Синко де септиембре", държавният вестник на провинция Сиенфуегос.

Те могат да се перат и да си носим по няколко в зависимост от това колко часове ще бъдем на обществени пространства или места с много хора, информира вестникът.

Докато жителите на други страни се редят на опашки пред аптеките и магазините, за да си купят голямо количество хирургически маски и маски срещу прахови частици, тъй като епидемията се разраства, то в Куба те не са достъпни за продажба на населението.

Официални правителствени представители обаче казаха тази седмица, че искат да са сигурни, че цялото население може или да си купи маски промишлено производство или да си направи собствени.

Поддръжниците на централизираната кубинска икономика твърдят, че тя позволява на правителството ефективно да пренасочва ресурси към приоритетни области по време на криза.

Страната няма много пари отчасти заради затягането на американските санкции и изпитва недостиг на основни стоки, включително и на лекарства и средства за предпазване от коронавируса, отбелязва Ройтерс.