Гренландия и Антарктика губят лед шест пъти по-бързо, отколкото през 90-те години на миналия век, което означава, че морското ниво може да се увеличи със 17 см до 2100 г., съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Това би застрашило от наводнения 400 милиона души в крайбрежните райони.

Учени от 50 международни организации изследваха шелфове с топящ се лед като обработиха данни от 11 спътникови мисии и 26 отделни анализа, за да уточнят промените в масата, обема, потока и гравитацията.

Те установиха, че Антарктика и Гренландия са загубили 6,4 трилиона тона лед от 1992 г. до 2017 г. , което е повишило морското ниво със 17,8 мм. 60 процента от това покачване се дължи на стопен лед в Гренландия, а 40 - от Антарктика.

Комбинираният темп на топене се е увеличил от 81 милиарда тона годишно през 90-те години на миналия век до 475 милиарда тона годишно след 2010 г.

"Спътниковите наблюдения на полярния лед са съществени за наблюденията и прогнозите как промените в климата могат да се отразят на загубата на лед и покачването на морското ниво - каза един от авторите на изследването Ерик Айвинс от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. - Макар и компютърните симулации да ни дават възможност да правим прогнози, спътниковите измервания ни дават убедителни и безспорни доказателства".