Има ли Столичната община цялостен план с мерки срещу епидемията от коронавирус?

Това питат в своя позиция от "Демократична България". И настояват за извънредна сесия на Столичния общински съвет. Като предлагат Столичната община да обедини сили с големите хранителни вериги, куриерските фирми, социалните служби и т.н., за да се постигне максимална защита за най-уязвимите - старите хора и хронично болните, които да излизат възможно най-малко от домовете си. 

Те напомнят как общинските съветници на ДБ са поискали още на 28 февруари Комисията по здравеопазване и социална политика да изслуша столичната кметица Йорданка Фандъкова, за да се получат отговори на редица конкретни въпроси за готовността на столицата да се справи с епидемията.

"Г-жа Фандъкова не дойде. Изслушахме заместник-кмета по направление „Финанси и здравеопазване“ г-н Барбалов и директора на дирекция „Здравеопазване“ г-жа Чеуз. Не чухме данни, не чухме отговори, почиващи върху анализ на ресурсите спрямо очакваните щети, не чухме конкретни числа. Не чухме да има изработен комуникационен план, подкрепящ превенцията и адекватната информираност. Обещаха ни да споделят документи по темата. Получихме ги седмица по-късно само за да се уверим, че цялостен план наистина липсва. Видяхме само отделни заповеди, без стратегия, която да ги обединява. И ако доскоро липсата на стратегия би могла да остане незабелязана, вече се намираме в положение, в което резултатите от тази липса биха били печално видими", пише там.

В позицията се напомня за сложността на ситуацията и се настоява за извънредна сесия на Столичния общински съвет, на която "г-жа Фандъкова да представи цялостната стратегия на Столичната община за ограничаване на коронавируса, базирана на конкретни данни, наличности, дефицити и прогнози и включваща ясен план за справяне с дефицитите".

От "Демократична България" акцентират, че най-застрашени и най-уязвими са възрастните и хронично болните и подчертават колко важно е да бъде сведен за тях рискът до минимум - като излизат възможно най-малко от домовете си и се ограничат контактите им.

Конкретните предложения на "Демократична България" включват:

За да стане това възможно, трябва Столичната община да обедини сили с големите вериги хранителни магазини, с куриерските фирми, с "Български пощи" и със социалните служби (включително тези за социален патронаж). Един такъв обединен щаб ще може да организира система за доставка до дома, така че хората над 65 г. да получават, без да излизат, пенсиите и лекарствата си и да поръчват по телефона хранителни продукти от първа необходимост.

"Практика, която вече се прилага в много области на Италия и е пример за огромния положителен ефект на едно добре измислено публично-частно партньорство. С такава комплексна мярка не само ще дадем допълнителна защита на възрастните ни съграждани, но и ще спомогнем да се ограничи и забави разпространението на вируса и да намалее притокът на заразени към болниците. 

Нека превърнем града си в пример за адекватна и навременна грижа вместо в поредното огнище на коронавируса. София може много повече", завършва предложението.

Фандъкова: Това са спекулации и политизиране на въпроса

Кметицата Йорданка Фандъкова остро реагира на декларацията, изчетена от Лалов в заседанието на СОС днес, като го обвини в спекулации и политизиране на темата. В залата председателят на групата на ДБ отбеляза и неколкократно, че е смешно Столичната община да осигурява само 50 легла за евентуалните болни.

"Няма само 50 легла. Това са допълнителните възможности на града, планът за това кога и колко легла се разкриват е изцяло в задълженията и правомощията на здравното министерство", обясни тя в залата.

А пред журналисти после допълни:

"Ситуацията е динамична, ние сме в пълна координация с националния щаб, с Министерството на здравеопазването и РЗИ-София с цел да подпомагаме всички мерки за неразпространяването на коронавирус в нашия град. В тази връзка като допълнителна възможност за увеличаване на капацитета за приемане на болни вече има заповед от РЗИ за трансформиране и промяна на 2-ра градска болница, която е общинска, с цел обособяване на отделение за хора с такова заболяване. Националният щаб има план, има готовност за допълнително разкриване на легла, една от тях е подкрепа от страна на общината. Да не остават хората с впечатлението, че това е единственото място, в което ще се лекуват такива болни."

Нова мярка от днес е решението шофьорите в столичния градски транспорт вече да не продават билетчета в автобусите, тролеите и трамваите с цел защита на водачите.

На въпрос дали мисли, че е нужно ограничаване на събиранията на граждани в града, кметицата заяви:

"Според мен не бива да ограничаваме демократични права в този момент. В същото време обаче се надяваме на отговорност от страна на организаторите. Има различни други начини, през социалните медии... важно е да запазим спокойствие, но да бъдем отговорни и организирани. От действията на всички нас зависи здравето на всички."

На въпрос дали ще се вземат специални мерки в ромските махали Фандъкова заяви:

"Столичната община работи с медиатори, чрез които да се засили информацията за спазване на личната хигиена."