ЕС не одобрява факта, че решението на САЩ да наложат забрана за пътувания е взето едностранно и без консултации.

Това се казва в разпространено днес съвместно изявление на председателите на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

То последва обявената от САЩ мярка да спрат от утре за 30 дни влизането на своя територия на пристигащи от европейски страни чуждестранни граждани заради епидемията от коронавирус.

Фон дер Лайен и Мишел изтъкват, че COVID-19 е глобална криза и не се ограничава до един континент.

Тя изисква сътрудничество вместо едностранни действия, изтъкват ръководителите на европейските институции.

Обявявайки мярката американският президент Доналд Тръмп не посочи конкретни европейски страни, а само каза, че ограничението важи за цяла Европа.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ уточни, че новите ограничения спират влизането в страната на повечето чуждестранни граждани, които са били в страни от Шенгенското пространство през последните 14 дни.
Според министерството става дума за пристигащи от Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

ЕС не подготвя мерки в отговор на едностранното решение на САЩ, каза по-късно говорител на Еврокомисията.

„Смятаме, че добрата политика изисква обмисляне и добро съгласуване. Ще преценим какви са последиците от тази забрана и ще помислим какви да бъдат следващите стъпки. Няма да взимаме незабавни решения, ЕС не стреля без предупреждение“, изтъкна Ерик Мамер.

От ЕС очакват да получат обяснение за причините, довели до решението на САЩ, включително за съдържанието на списъка със засегнатите европейски държави. Мамер не можа обаче да уточни дали това решение ще се отрази на пътуванията до САЩ на служители на Комисията и водените с Вашингтон преговори.