Училищата, кафенетата, ресторантите и дискотеките в Белгия затварят днес в полунощ заради коронавируса.

Това стана ясно след неколкочасово заседание на федералното правителство в Брюксел късно вчера.

Без прекъсване, включително през уикенда, ще работят единствено аптеките, супермаркетите и магазините за хранителни стоки. Останалите магазини ще бъдат отворени само в работни дни.

Мярката остава в сила до 3 април. Тогава пък започва великденската ваканция за учениците. Празникът в Западна Европа се отбелязва тази година на 12 април. Така училищата остават затворени 5 седмици, уточни белгийската премиерка Софи Вилмес.

Същевременно училищата ще трябва да приемат деца от семейства, чиито родители през деня работят и могат да разчитат само на грижите на възрастни хора. Точно това е най-рисковата група. Остават отворени и детските ясли.

Софи Вилмес допълни, че властите искат да избегнат повтаряне на ситуацията в Италия. И именно по тази причина супермаркетите няма да затварят.

Отмеят се също всички масови мероприятия - спортни, културни, фолклорни, независимо дали са частни или публични и без значение колко присъстващи са били предвидени.

Градският транспорт ще се движи както обикновено. Белгийците обаче бяха посъветвани да работят от домовете си, ако това е възможно.

„Преминаваме към кризисно управление на федерално равнище”, изтъкна Вилмес.

Заседанието на правителството продължи доста по-дълго от предвиденото. Причина бяха споровете за мерките между двата основни региона на Белгия – нидерландскоезичната Фландрия и френскоезичната Валония. Представителите на Валония смятаха, че мерките са прекалени и ще нанесат сериозни вреди на икономиката. В този регион заболелите от коронавирус са само 45. Докато във Фландрия те са 255. А в регион Брюксел, който географски е остров, заобиколен от Фландрия, болните са 98.

Общо досега в Белгия са регистрирани 398 случая. Трима души са починали.

Когато бе огласена новината, бирариите на централния площад „Люксембург“, точно срещу Европарламента, все още бяха пълни. В четвъртък се предлагат отстъпки и десетината заведения в района са буквално претъпкани в този ден от седмицата. Белгийската бира е може би най-популярната в света. И се очаква пивоварната промишленост в страната да понесе огромни щети.