Първи случай на починал от коронавируса бе регистриран в Норвегия, съобщи министър-председателката Ерна Сулберг и добави, че става въпрос за "възрастен човек", предаде ДПА, цитирана от БТА.
Междувременно крал Харалд Пети и кралица Соня, които през миналата седмица бяха на тридневна държавна визита в Йордания, са под домашна карантина в рамките на новите правителствени мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Кралският дворец съобщи, че домашната карантина на краля и кралицата е започнала от сряда. Никой от тях не проявява никакви симптоми.
По-рано норвежкият министър на здравеопазването Бент Хьойе обяви, че на всеки, който е пътувал извън северните страни на Европа след 27 февруари, е наредено да остане под домашна карантина за 14 дни.
Броят на заразените в Норвегия вчера надхвърли 780 души, съобщи в. "Верденс ганг", цитиран от ТАСС. От установените 151 нови случая най-много заразени има в Осло и Викен.
От снощи по решение на властите са затворени всички детски градини, начални, средни и висши училища.

Отделно днес световните агенции съобщиха, че съпругата на канадския премиер Джъстин Трюдо - Софи Грегоар Трюдо, е дала положителни проби за новия коронавирус.
От канцеларията на министър-председателя снощи съобщиха, че Софи Трюдо се чувства добре и ще остане в изолация.
Джъстин Трюдо е в добро здраве и няма проявени симптоми, но като предпазна мярка и по лекарско предписание ще бъде в изолация за 14 дни, се казва в съобщението на канадското правителство.

Испания постави вчера четири града под карантина и обяви мерки за справяне с икономическите последствия от епидемията от коронавирус, която хотелиерите в страната описват като "цунами", заплашващо оцеляването на бизнеса им, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От 20 ч. по Гринуич в четвъртък четири града около село Игуалада - на 49 километра от Барселона, бяха изолирани за неопределено време, след значителното разпространение на епидемията в района, каза началникът на регионалната полиция Едуард Салент пред журналисти.

Това е първата подобна стъпка в Испания от началото на разпространението на болестта.

Първоначално мерките в Испания не бяха сериозни, но подходът беше променен, след като заразените се увеличиха. Забранени бяха полетите от Италия, училищата и университетите ще бъдат затворени поне за две седмици, а свижданията в затворите бяха ограничени.

Вчера броят на смъртните случаи в Испания достигна 84 - увеличение с 80 на сто само за ден.

Френският президент Еменюел Макрон обяви снощи, че детските и ясли и образователната система - от детските градини до университетите, ще бъдат затворени от понеделник до ново нареждане, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Той призова хората на възраст над 70 години да си стоят вкъщи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Държавният глава заяви, че това е най-тежката санитарна криза, която Франция преживява от един век и призова всички французи да ограничат пътуванията си само в най-наложителен случай.

В тържественото си обръщение към французите той съобщи, че първият тур на общинските избори, предвиден в неделя, въпреки всичко ще се състои.

Той съобщи също, че ще предложи на американския президент Доналд Тръмп, който председателства Г-7, извънредна инициатива за справяне с пандемията, който застрашава цялата световна икономика.

Макар да призова да се избягва националистическата реакция, Макрон призна, че затварянето на границите за ограничаване на разпространяването на коронавируса вероятно ще бъде необходимо, но трябва да се решава на европейско ниво, в координация между 27-те от ЕС