България ще се присъедини към „коалицията на желаещите“ да подслонят деца мигранти, пристигнали без придружители на гръцките острови.

Това пише „Политико“, като се позовава на висш дипломат от ЕС.

Пет страни досега са изразили желанието да приемат на своя територия деца без придружители. Става дума за Германия, Франция, Люксембург, Финландия и Португалия. Те бяха назовани през миналата седмица от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Очаква се днес към тях да се присъединят България, Хърватия и Исландия, твърди „Политико“. Вероятно е това да се случи днес, когато ЕК трябва да съобщи на страните членки плановете си за разселване на децата.

Въпросът е бил обсъден в Гърция от еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон. С нея там трябваше да бъде и Урсула фон дер Лайен, която обаче отложи посещението си заради разпространението на коронавируса.

Преди три дни Йохансон заяви пред Европарламента, че изчезват близо 1500, или една трета от пристигналите на гръцките острови деца без придружители. Те стават обект на насилие, малтретиране и дори на сексуална експлоатация.