Затваряне на всички училища на територията на Столичната община за срок от още една една седмица на първо време и проверка на възможностите за онлайн обучение. Това е една от мерките на София в ситуация на заплахата от коронавирус и обявеното по искане на правителството извънредно положение в страната. 

В София няма да работят временните и периодичните пазари, както и публични места, в които се събират много хора - театри, кина, галерии, клубове. Сутринта все още нямаше заповед за затваряне на детските градини, но бе препоръчано при възможност децата да бъдат гледани у дома. По-късно със заповед на здравния министър детските градини и ясни също попаднаха сред затворените заведения.

Столичната кметица Йорданка Фандъкова и местният щаб обявиха, че настоятелно препоръчват да се ограничи всякакво пътуване извън и към София освен в случаите на крайна необходимост.

„Продължават засилените мерки по почистване и дезинфекция на всички институции, за които отговаряме. Отваряме специална страница в сайта на Столичната община, от която гражданите да се информират за текущия ход на развитие“, съобщи Фандъкова. „По мое предложение е въведена възможността да се налагат санкции и да се осъществява контрол върху хората, които са поставени под карантина“, добави кметицата на София.

За целта се работи в тясно сътрудничество със СДВР, като на брифинга за мерките в столицата бе и директорът на столичната полиция комисар Георги Хаджийски.

Предприетите мерки

По-късно от Столичната община обобщиха предприетите мерки:

ЗА РОДИТЕЛИТЕ:

✅От понеделник, 16 март, софийските училищата се затварят. Министерството на образованието в момента подготвя въвеждането на програми за дистанционно обучение.

✅Забраняваме всички мероприятия, които са свързани със събиране на деца и ученици, в това число, занимални, зелени и ски училища и др.

✅От понеделник, 16 март, детските градини и ясли на територията на Столичната община се затварят. Взехме това решение трудно, съзнавайки, че то ще доведе до затруднения за много родители, които не могат да отсъстват от работните си места. След първоначалното ни намерение да оставим отворени детските градини, получихме многобройни заявки от персонала за отказ от работа. Затова на този етап ги затваряме и съгласно заповедта на МЗ.

 

ЗА УНИВЕРСИТЕТИТЕ:

✅Всички софийски университети се затварят и преминават към дистанционна форма на обучение.

 

ЗА КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУТИ:

✅Затварят се всички културни институции – театри, кина, библиотеки, концертни зали, музеи и галерии.

✅Временно е затворена Зоологическа градина – София.

 

ЗА ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА, КОИТО СЕ ПОСЕЩАВАТ ОТ ПОВЕЧЕ ХОРА:

✅Затварят се всички обекти за хранене, барове, нощни питейни заведения, клубове, дискотеки със заповед на министъра на здравеопазването .

✅Затварят се фитнес зали, зали за занимания със спорт, клубове по танци, клубове за творчески дейности и др., които предполагат събиране на хора със заповед на министъра на здравеопазването.

✅Издаваме указания към управителите на летище „София“, БДЖ, Централна жп гара, Централна автогара и другите гари и автогари да организират засилено дезинфектиране. Служителите на каси и гишета да бъдат снабдени със защитни маски.

✅Настоятелно призоваваме управителите на магазини, аптеки, фирми за доставка на храна, банкови клонове, валутни бюра, каси за плащане на битови сметки, фирми за комунални услуги, спедиторски фирми да обезпечат дезинфекция на помещенията минимум 4 пъти дневно и да снабдят персонала си със защитни маски. Да се осигури дезинфекция на банкомати и ПОС-терминали.

 

ЗА ОТКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА:

✅Започва поетапно измиване с дезинфектанти на контейнери, кошчета за отпадъци и подлези.

✅Започва поетапно миене на улици и площади, в дните, в които времето позволява.

✅В ромските махали се дезинфектират местата, на които има по-голямо събиране на хора.

✅Затваряме фермерските пазари и временните пазари, включително тези пред Националния стадион за спортни стоки, в кв. „Малашевци“, животинските пазари в кв. „Подуяне“ и в Богров.

✅Продължава дезинфекция на всички площадки на общинските пазари.

 

ЗА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ:

✅Всички превозни средства на градския транспорт се дезинфекцират минимум 2 пъти на ден.

✅Засилена дезинфекция на метростнациите

✅Временно се спира продажбата на билети от водачите и се затваря за качване и слизане първа врата. Целта е да гарантираме работата на обществения транспорт.

✅Временно се спира нощния градски транспорт.

✅Вратите на всички превозни средства на градския транспорт се отварят автоматично, без натискане на бутон за вратите.

✅Светофарните уредби преминават на автоматичен режим на работа за пешеходците без натискане на бутона за пешеходно пресичане. Мярката се въвежда поетапно.

 

КЪМ ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА И ГРАЖДАНИТЕ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ:

✅Чрез общинското предприятие „Социален патронаж“ организираме доставка по домовете на лекарства и храна на самотно живеещи възрастни хора, които нямат близки, с хронични заболявания или трудно подвижни. Телефонът за връзка е 02 8188522 и 02 8188523. Доставката ще се извършва от общински служители и при нужда от доброволците на Столична община и БЧК.

✅Клубовете на пенсионера се затварят.

✅Центровете за социални услуги остават затворени за външни хора и със засилена дезинфекция.

✅Продължава работа на кризисния център за бездомни, като излизането ще бъде при необходимост.

 

КЪМ ЛЕКАРИТЕ И МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ:

✅Нашите лекари, медицински сестри, санитари и болничен персонал са тези, на които разчитаме и трябва да запазим. Затова Столичната община ще осигури допълнителен финансов ресурс, с който да се осигури защитно облекло и заплатите при нарушения режим на работа на общинските лечебни заведения.

✅Днес разговарях с Българския лекарски съюз, Софийската лекарска колегия и директорите на всички големи държавни и частни болници в София. На този етап София разполага с необходимия капацитет от легла. Частните болници изразиха желание да участват с медицински персонал, апаратура и легла при нужда. Готови сме да подпомогнем Министерство на здравеопазването в координирането на този процес.

 

КЪМ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ:

✅Обръщам се с призив към всички граждани да се съобразяват с предписаните ограничителни мерки, въпреки временното неудобство, което причиняват. Това е начинът да запазим собственото си здраве и това на нашите близки.

✅Избягвайте ръкостискане и поддържайте добра лична хигиена, като често миете ръцете си с топла вода и сапун.

✅Избягвайте социални контакти и събирания с повече хора без крайна необходимост.

✅Настоятелно препоръчваме да не се провеждат семейни тържества, на които присъстват по-голям брой хора (в това число сватби и кръщенета). Към момента обредните зали ще извършват сватбени ритуали, но без присъствие на гости в залата.

✅Избягвайте пътуванията до други населени места.

✅При възможност използвайте безкасови средства за разплащане (безконтактни кредитни и дебитни карти) с цел избягване на допир до банкноти и монети.

✅Препоръчваме на домоуправителите на жилищните блокове и кооперации да организират ежедневно миене и дезинфекциране на входове, асансьори и стълбища.