Еврокомисията изрази готовност да бъдат осигурени 37 милиарда евро за борба с разпространението на коронавируса, съобщи днес нейната председателка Урсула фон дер Лайен.

Тя представи икономическия отговор на ЕК на кризата, предизвикана от заразата.

Това е увеличение с 12 милиарда евро спрямо първоначално обявената само преди три дни сума за противодействие на пандемията от COVID-19.

Парите са в подкрепа на здравния сектор, пазара на труда, малките и средните прездприятия (МСП) – изобщо за всички засегнати отрасли.

Страните членки на ЕС трябва да се чувстват свободни да предприемат всякакви мерки, които преценят за необходими, за предпазването на бизнеса и работниците в тази обстановка, изтъкна Фон дер Лайен. Те обаче трябва да бъдат съразмерни и съгласувани на европейско равнище. В противен случай би се получил ефектът на доминото. И да си получи така, че защитното облекло например да не стига до пациентите.

„Всяка страна членка трябва да разбере, че е невъзможно да спрем вируса. Но е изключтелно важно да забавим разпространението му, което е възможно“, каза председателката на Комисията.

Урсула фон дер Лайен окачестви като абсолютно неприемливо връщането на граничния контрол, особено в момент, когато е необходима солидарност сред държавите от ЕС. Все пак гражданите трябва да бъдат защитени. И трябва да се помисли как всички заедно да постигнат тази цел.

„Определени видове контрол могат да бъдат оправдани. Но общата забрана за пътувания не е толкова важна според Световната здравна организация (СЗО). Това нарушава бизнеса и икономическия живот“, заяви Фон дер Лайен.

Държавите трябва да подпомогнат засегнатите сфери като туризма, търговията на дребно, транспорта и други. За хората трябва да бъдат изработени програми за съкратено работно време.

Вчера ЕК одобри молбата на Дания да създаде схема за оказване на държавна помощ в размер на 12 милиона евро, припомни Фон дер Лайен. Става дума за компенсация заради отложени мероприятия с участието на повече от 1000 души. Събитията са отменени заради коронавируса.

Еврокомисията реши тази седмица също така да подкрепи авиокомпаниите да запазят т.нар. слотове фантоми по летищата въпреки намаляващите заради пандемията полети.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) ще гарантира 8 милиарда евро за заеми по Плана „Юнкер“ за 100 000 МСП, каза още председателката на ЕК.

„Правителствата могат да дадат на всички фирми „пространства на дишане“ чрез субсидии за заплати, да суспендират оплакванията на корпоративния данък или ДДС. Те могат да направят това, без да е необходимо да искат разрешение за държавна помощ“, изтъкна Маргрете Вестагер – изпълнителен зам.-председател на ЕК с ресор Европа, подготвена за цифровата ера.

Тя даде няколко примера:

• 1. В някои сектори като туризма, транспорта, хотелиерството, ресторантьорството ЕК работи с правителствата, за да бъдат веведени схеми за компенсиране. Такъв е и случаят от вчера с Дания. Комисията бързо е подписала молбата й и смята да работи със същите темпове и с други страни членки. Възможно е и оказване на индивидуална помощ, например възстановяване на разходите за организирането на отменени събития;

• 2. Правителствата могат да въведат системи за спешна ликвидност, което е позволено от правилата на ЕС за държавната помощ. Така вече са постъпили 9 страни членки на ЕС;

• 3. Банките могат да бъдат канал за подпомагане на икономиката, най-вече на МСП.

Може да се наложи държавно подпомагане в по-големи мащаби, отбеляза Вестагер. Такъв е случаят с Италия. И ситуацията във все повече страни членки се развива в тази посока.

„Трябва да сме сигурни, че работните места и доходите на хората са защитени, на първо място Италия“, каза Валдис Домбровскис – изпълнителен зам..председател на Комисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората.

ЕК ще подкрепи правителствата, използващи гъвкавостта на Пакта за стабилност и растеж (ПСР). Необичайните събития предвиждат клауза за извънредни разходи, включително за здравеопазване. Може да се стигне и до разподи в подкрепа на работните места, на самонаетите лица, както и на споменатите вече засегнати сектори.

Домбровскис призова Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да рефокусирарт дейността си и да предприемат мерки в подкрепа на европейските фирми.

Предвиденият растеж се отменя

Много е вероятно ЕС и еврозоната да изпаднат в рецесия тази година заради коронавируса, предупреди днес високопоставен представител на Еврокомисията.

„Можем да кажем, че е много вероятно растежът в еврозоната и целия Европейски съюз да спадне под нулата тази година и евентуално значително под нулата“, каза директорът на Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ Мартен Вервей.

Засега обаче няма точни цифри, допълни той.

Според него ЕК се надява растежът да се възобнови през 2021 г. Новата оценка е направена на фона на обявяването на безпрецедентни карантинни мерки от страните членки на ЕС.

В зимната си икономическа прогноза, огласена точно преди месец, Комисията залагаше на растеж от 1,2 на сто в еврозоната и 1,4% в ЕС за тази година.