Възможно е на външните граници за ЕС да бъдат въведени и проверки за здравето за граждани на трети страни, както и да им бъде отказан достъп, ако имат симптоми на зараза с коронавирус.

Това заяви днес еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя говори след края на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел.

„Ако даден човек проявява симптоми или може да се смята в друг аспект за заплаха за общественото здраве, има възможност да му бъде отказано влизане в ЕС на това основание“, каза тя.

При това няма да бъде необходимо страните от Съюза да уведомяват Еврокомисията.

Държавите от Шенгенското пространство могат да възобновят и граничните проверки, ако установят заплаха за обществения ред. В този случай обаче те трябва да предупредят ЕК за действията си.

Европейските страни имат правото да върнат от границата чужденци, които възприемат като всеобща заплаха, добави еврокомисарката. Тя визираше нелегалните имигранти. Днешният съвет бе посветен и на тази тема.

Очаква до края на деня ЕК да изпрати писмено до европейските правителства насоки за охраната на границите в условията на епидемия.

Евросъюзът обаче не може да вземе решение да се забрани достъпа до Общността на граждани от дадена чужда държава. Подобни решения могат да бъдат приемани на национално равнище, уточни Йохансон по повод усилията за пресичане на разпространението на COVID-19.