Седем са новите положителни проби за COVID -19. Това съобщи ръководителят на националния оперативен щаб ген. проф Венцислав Мутафчийски.

Така общо заразените в България стават 31. Профилът на пациентите е най-разнообразен. Има семейство - мъж и жена, които са пътували в Австрия на ски, има 40 -годишна жена, която е контактна на пациент, намиращ се във ВМА, има още един контактен, свързан с лекарката, както и 62-годишен пациент, който е пътувал на конференция в Брюксел. Всички нови случаи са над 40-годишна възраст – като най-възрастният е на 80 години, уточни проф. Мутафчийски.

Няма промяна в клиничното състояние на пациентите от Плевен и Габрово, те са в добро общо състояние, тези от ВМА също, вкл. и пациентката с двойната пневмония, която вчера беше съообщена, че е със средно тежко състояние. Днес тя е афибрилна, стационирано е състоянието и на интубирания пациент в "Пирогов".

"На Св. синод бихме могли само да дадем съвет, ние бихме препоръчали по-твърди мерки, но той има своята самостоятелност", отговори Мутафчийски на въпрос.

До 29 март 2020 г. може да се допълват и други мерки в зависимост от епидемиологичната ситуация към вече наредените от здравното министерство, уточни от своя страна Кирил Ананиев.

На въпрос как ще се осъществява контролът на нововъдените извънредни мерки, здравният министър обясни, че се разчитало на "съзнанието на хората", глоби не били предвидени.

Освен това в извънредната ситуация се минава към пряко договаряне с акт на министъра на здравеопазването или на директор на регионална здравна инспекция. "Влизаме в пряко договаряне, защото няма как да не предприемаме бързи мерки, за да се справим със самото заболяване", каза Ананиев.