Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев актуализира заповедта, с която днес установи реда на работа за повечето бизнеси в страната. Така новата наредба вади от обхвата на забраната за работа малките търговски бизнеси, които в предишния вариант трябваше да затворят до 29 март. 

Ето какво гласи новата заповедта в тази ѝ част: 

"Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания"

Така изглежда, че правителството все пак се е съобразило с притесненията за евентуални фалити на малките търговци. Общо преобладаващото мнение беше, че затварянето на тези обекти за две или повече седмици ще доведе до серия от фалити. Държавата се отказва от идеята да въведе мерки за прекратяване на социалните плащания и мораториум върхи кредитите на тези предприятия. В същото време направо се отказва от първоначалната си идея. 

Припомняме, че по-рано днес, няколко часа преди първата заповед на МЗ, Първа инвестиционна банка обяви, че дава възможност на своите клиенти да забавят плащания по кредитите си.

Остава преустановяването на учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се и посещенията на детски ясли и градини. Остават забраните за провеждането на масови мероприятия, културни събития, групови дейности. 

Повторен е апелът към работодателите да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. 

"Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания", пишат от МЗ. 

Няма да има и планови детски и женски консултации, профилактични прегледи, профилактични имунизации, прием и провеждане на планова оперативна дейност, включително присаждане на органи от живи и трупни донори, както и свиждания във всички лечебни заведения.

Министерството на здравеопазването си запазва правото да променя мерки в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.