Случаят, заради който преди дни разгневени роми обсадиха болницата в Асеновград, придоби обрат, след като се намеси Националната следствена служба. Тогава тълпа близки и познати на починало 3-годишно момченце щурмуваха болницата с обвинения, че детето допреди няколко дни е лекувано там от белодробно заболяване. 

Лекарите се защитиха, че то е изписано преди това самоволно от родителите си, т.е - взето е вкъщи.

Все пак първоначално досъдебното производство започна по "докторския" член от НК - за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост при немарливо изпълнение на занятие.

Сега обаче от прокуратурата съобщават:

"В резултат на предприетите активни съвместни действия на Окръжна прокуратура – Пловдив, ОД на МВР – Пловдив и Национална следствена служба, е установено, че случаят касае умишлено убийство на детето, което е било занесено в болничното заведение след настъпване на смъртта му.

Установен, като извършител на деянието, е 22-годишен мъж от гр. Асеновград, живял на съпружески начала с майката на починалото дете."

Детето е било в ужасяващо състояние, става ясно още от експертизите. Извършителят е подведен под отговорност по един от най-тежките членове от НК - 116, който предвижда включително и доживотен затвор без замяна.

Ето и цялото съобщение на пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив:

Във връзка с широко отразения случай на починало на 09.03.2020 г. в гр. Асеновград тригодишно дете, предизвикал и събиране на граждани пред болницата в града, ви уведомяваме, че незабавно, в деня на инцидента, бе образувано досъдебно производство, което първоначално бе водено за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост при немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.

С акт на Главния прокурор на Република България, разследването бе възложено на Национална следствена служба.

В резултат на предприетите активни съвместни действия на Окръжна прокуратура – Пловдив, ОД на МВР – Пловдив и Национална следствена служба, е установено, че случаят касае умишлено убийство на детето, което е било занесено в болничното заведение след настъпване на смъртта му.

Установен, като извършител на деянието, е 22-годишен мъж от гр. Асеновград, живял на съпружески начала с майката на починалото дете. Спрямо него са повдигнати две обвинения, а именно:

- За това, че на 09.03.2020 г., в гр. Асеновград, умишлено е умъртвил малолетно лице – престъпление по чл. 116, ал.1, т. 4, вр. чл. 115 от НК.

- За това, че на същата дата и същото място се е заканил с убийство на майката на детето, за да не издаде стореното от него – престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК.

В хода на разследването са били извършени огледи, разпитани са били свидетели, вкл. пред съдия, били са приобщени веществени доказателства. Назначени са съдебномедицински  експертизи.

При аутопсията на трупа на детето са установени множество травматични увреждания, включително: тежка гръдна и коремна травма, кръвонасядания на меките черепни покривки и по цялото тяло. Като причина за смъртта се определя тежката съчетана травма, резултат от нанесен от обвиняемия побой.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Най-тежкото, предвидено от закона, наказание за извършените престъпления е „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Разследването по случая продължава.