Хиляди фирми в Европа пращат служителите си да работят от дома, за да ограничат риска от зараза с коронавирус. Това обаче се оказва голям проблем за издръжливостта на телекомуникациите. Швейцария е една от страните, които признават, че достигат горната граница на мрежовия си капацитет.

Телекомуникационните фирми като „Суиском“, UPC, „Сънрайз“ все още се справят. Хоумофисът натоварва незначителна част от мрежата, посочват те. Всъщност най-голям трафик на данни има вечер и това са часовете, в които може да се появи проблем.

Причината е, че в тях всички си пускат сериали. Затова Швейцария, съгласувано с концерните, предупреди, че ако се стигне до срив в интернет доставките, ще спре достъпа до по-маловажни стрийминг платформи като „Нетфликс“ и „Ютюб“.

Приоритет при срив ще имат интернет телефонирането.

Засега обаче „Нетфликс“ продължава да забавлява стотици хиляди европейци, принудени да ограничат социалните си контакти. Концернът е и един от печелившите от епидемията. Акциите на всички фирми, които получиха тези дни обобщаващото название „остани у дома“, скочиха на борсата.

Освен портали за филми и музика, печеливши са и платформите за видеоконференции, тъй като така се осъществява трудовият процес в десетки фирми в момента. Zoom е най-популярната програма за видеоконференции и само за първите три месеца на тази година е спечелила повече клиенти, отколкото за цялата 2019-а.