По време на първите дебати между лидерите за номинацията на Демократическата партия Джо Байдън и Бърни Сандърс стана ясно, че и двамата възнамеряват да изберат жена за вицепрезидент.

Байдън категорично потвърди намерението си, докато социалистът сподели, че "по всяка вероятност" също ще избере жена.

Без кой знае каква изненада - темата за COVID-19 доминираше дебатите. 

Двамата говориха в студио на Си Ен Ен (журналисти на медията бяха модератори на дебатите), на няколко метра разстояние един от друг. Въпреки стерилната среда между двамата се разрази спор по ключови въпроси, които за пореден път извадиха на показ идеологическите им различия.

Това бе последният шанс на Бърни да обърне посоката на първичните избори, след като изостава с близо 130 делегати преди поредния мини-Супервторник (17 март), където ще се разпределят делегатите на един от най-големите щати в САЩ - Флорида.

Заради наличието на множество латиноамериканци (демократи) и пенсионери (републиканци) щатът обикновено определя победителя на американските избори.

Коронавирус - резултати, не революция

Пред прогресивния социалист се бе отворила невероятна възможност - в момент, в който цялата страна е застинала от уплах заради пандемията, той можеше да наложи идеята си за необходимостта на всеобщо сингълпеър здравеопазване (Medicare for All).

И направи всичко възможно да се дистанцира от доста по-скромния откъм обещания Байдън.

Бившият вицепрезидент обаче дойде с готов отговор.

"Моите уважения към Medicare for All, има система с един платец в Италия. Но не сработи там. Не става въпрос за Medicare for All. Това няма да разреши проблема въобще", подчерта той.

Сандърс обаче настоя, че причината за неподготвеността на САЩ е липсата на каквато и да е система.

"Имаме хиляди частни застрахователни планове", заяви Бърни. "Това не е система, която е подготвена да осигури здравните грижи на целия народ. В добри години, без тази епидемия, ние губим над 60 000 души, които умират всяка година, защото не получават лекарска грижа навреме. Тази криза просто влошава тежката ситуация."

 

 

Байдън отвърна, че сенаторът на Върмонт и до днес не е показал по какъв начин ще осигури 50 трилиона долара за следващите 10 години, които да платят здравната му програма, нито как ще я имплементира.

Сандърс призна, че лечението за COVID-19 ще бъде безплатно, но посочи, че третирането на множество тежки заболявания ще останат непокрити.

Преди това и двамата споделиха, че подкрепят по-активната намеса на армията и националната гвардия в осигуряването на подкрепа за справяне с кризата. Байдън дори сравни ситуацията с "война".

"Това е като война и по време на война трябва да правиш необходимото, за да се погрижиш за хората", сподели Байдън. "Всичко, от което се нуждаем за справяне с кризата, е безплатно. Плаща се от данъкоплатците, няма нищо общо с Medicare for All на Бърни." 

Дебатите продължиха два часа и поне половината от времето бе посветено на COVID-19. Най-силния коментар от размяната по темата за COVID-19 трябва все пак да дадем на Байдън, като посланието му бе подето и от деликатно пристрастните политически анализатори на Си Ен Ен (няколко от които са бивши съветници на Обама) след дебатите. 

Преди това и двамата кандидати анализираха икономическото неравенство в страната - Бърни критикува Байдън, че е гласувал за "спасяването" на банкерите от Уолстрийт след финансовата криза от 2008 г.

Бившият вицепрезидент посочи, че по този начин е била "спасена" финансовата система и че въпросните банкери са възстановили получената сума.

След което отправи по-широка критика въобще към духа на кампанията на социалиста предвид кризисната ситуация.

"Хората искат резултати, не революция", заяви той.

Социалните осигуровки - силният момент за Бърни

Едва ли е провокативно твърдението, че прогресивните избиратели обожават Бърни Сандърс. И все пак те са най-големите му критици, когато се отнася до нежеланието на социалиста да атакува Байдън (смята се, че двамата са в приятелски отношения). 

Социалните осигуровки са подходяща тема, чрез която Бърни може да извади Байдън от кожата. В исторически план бившият вицепрезидент е проявявал готовност да ги намали, а те са изключително важни за най-твърдата част от електората му - блока на чернокожите.

"Казвам, че сте заставали пред Сената отново и отново, настоявайки да се намалят социалните осигуровки, Medicare и програмите за ветераните", сподели сенаторът на Върмонт.

 

 

След като Байдън отрече, Бърни призова зиртелите на потърсят в гугъл Joe Biden Social Security (видео на предизборния щаб на Бърни), в което Байдън твърди, че "всичко трябва да бъде обсъждано".

 

 

Така бившият вицепрезидент попадна в капан и бе принуден да отстъпи.

"Но така и не ги намалихме" - заяви той.

"Знам, защото хората като мен не го позволиха", отвърна Бърни. 

Малко по-късно Сандърс отправи най-подредената атака за вечерта.

"Аз гласувах против Defense of Marriage Act (акт, който е против еднополовите бракове). Вие гласувахте "за". Аз гласувах против закона за фалита, вие гласувахте "за". Аз гласувах против войната в Ирак, което бе тежък вот, вие гласувахте "за". Аз гласувах против катастрофалните НАФТА и ПНТР с Китай, което коства на тази страна 4 милиона работни места. Вие гласувахте "за". Аз гласувах против поправката "Хайд", която отказва на бедните жени достъп до аборти. Вие многократно я подкрепихте. Понякога се изисква смелост да гласуваш и да направиш правилното нещо", подчерта Сандърс.

Байдън нямаше убедителен отговор на тези критики. И затова контраатакува, като посочи опозицията на Бърни за поправката "Брейд", която въвежда необходимостта от проверки на купувачите на оръжие (background checks).

В тази размяна победител определено бе Бърни. Но с какъв резултат? Ако бе отправил това изказване преди няколко месеца, може би щеше сериозно да отслаби подкрепата за Байдън. Но не го направи. А вече е твърде късно.

И все пак Байдън победи

Ако това бе курс по дебати, Бърни щеше да спечели. Той успя да нанесе по-тежките критики срещу опонента си и да завлече Байдън далеч от по-удобни теми като "победата срещу Тръмп" (кой от двамата има по-голям шанс на спечели) и COVID-19 (необходимостта от стабилност вместо мащабни реформи).

Но за да победи, Байдън просто трябваше да не направи представяне "ала Майкъл Блумбърг". И не го направи.

Байдън привества една от образователните реформи на Уорън - да се осигури безплатно висше образование на деца от домакинства, които печелят по-малко от 125 000 долара годишно. Дори поздрави Бърни, че по този въпрос го е насочил в правилната посока.

 

 

Не само това - Байдън спечели "прогресивни" точки с новината на вечерта - той обеща да избере жена за "втори човек в държавата".

"Има множество жени, които са квалифицирани да бъдат президентки от утре. Ще избера жена за вицепрезидент", настоя той.

Байдън също обеща кабинетът му да отговаря на демографията на страната и ако има възможност да назначи съдия във Върховния съд - да е чернокожа жена (тъй като такава не е имало досега).

Недостатък на Байдън е неумението му да спечели вота на латиноамериканците и младите. За да преодолее тази слабост, той повтаря действията на Обама.

Барак Обама избра Джо Байдън за вицепрезидент през 2008 г., защото му липсваше подкрепа сред белите избиратели. Сега Байдън ще избере жена, което ще се хареса на младите демократи (може би и на латиноамериканците), с което ще спечели ценните избиратели, които не само ще гарантират на 100 процента номинацията, но може да означава от коя партия ще е следващият временен жител на Белия дом.

След изборите на 17 март той вероятно ще може да се фокусира изцяло върху Тръмп и COVID-19.

Администрацията не само не може да овладее разпространението на заразата - с всеки изминал ден икономиката (най-голямата гордост на президента) отслабва.

В размирни времена избирателите предпочитат спокойствието, хармонията, сигурността. Ако тази нагласа се утвърди, ясно е кой ще спечели изборите на 3 ноември.