Казанлъшкият оръжеен завод "Арсенал", в който работят около 9000 души, почти спира работа. Ще се работи само при специален режим и при специален график - за да се изпълнят поръчките по вече подписани договори. Служителите на дружеството ще излязат в платен или в неплатен отпуск - в зависимост от възможностите на всеки поотделно. По-късно днес предстои да се доуточни кои цехове остават да работят и кои не.

За възможно затваряне съобщи снощи изпълнителният директор на Николай Ибушев, който свика съвместно спешно заседание на целия разширен ръководен екип на "Арсенал", и "Арсенал 2000", с участието на директори и заместник-директорите на заводи, началниците на отдели, сектори, синдикати. В срещата участваха и кметът на Казанлък Галина Стоянова, управителят на МБАЛ "Казанлък" д-р Кети Маналова и юрисконсулът на "Арсенал" Мариета Пепелешкова.

На директорите по заводи е било разпоредено до 10,30 часа днес да представят графици за възможностите по отдели, цехове и звена за дистанционна работа или преминаване на двусменен режим, при намален състав, там, където това е възможно и в зависимост от задачите за изпълнение, без да се нарушават срокове и графици за изпълнение по подписани вече договори. 

Напълно затварят до второ нареждане столовете за хранене на територията на "Арсенал" и този в Мъглиж, до второ нареждане, съобщава местният сайт kazanlak.com.

На цялата територия на дружеството започва повсеместна дезинфекция, минимум три пъти в денонощието, съгласно предписанията на служба "Трудова медицина", като се осигуряват и дезинфектиращи препарати. Дезинфекцират се битови помещения, тоалетни, цехове, общи части.

Автобусите от вътрешнофирмения транспорт, които извозват работещите по отдалечените заводи ще се дезинфекцират преди и след извозване на всяка смяна. На дезинфекция подлежат седалки, под и всички метални части, които се докосват. В автобусите няма да се допускат правостоящи, с цел спазване на нужната санитарна дистанция.

На двата основни пропускателни портала на "Арсенал"-Казанлък и на площадка Мъглиж ще бъдат осигурени термокамери, с цел да се "засичат" преминаващите работници с повишена температура.