В Пловдив има задържан за това, че е разпространявал слухове за заразени с коронавирус. Това каза пред бТВ вътрешният министър Младен Маринов.

"Има задържан, който е разпространявал слухове, че в едно училище в Пловдив има 100 заразени с коронавирус, но ръководството на учебното заведение крие това. Той е задържан и искам да предупредя всички, че в такава ситуация не бива да си играят със страховете на хората", заяви Маринов.

Той обясни, че органите на реда следят и онлайн пространството.

"Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме единични такива случаи. Има изготвени указания от МВР, които се разпространяват към гражданите, за да им дадем съвети по отношение на ситуацията в момента. Схемата е старата – имате близък, който се нуждае от скъпо лекарство за коронавирус или трябват пари, за да бъде настанен с болница. Хората не могат да преценят ситуацията заради страха и те се доверяват", обясни Маринов.

5 души в София не са спазили наложената им карантина. Всички, които са под карантина, са в списък и се контролират, каза Маринов. Той заяви, че полицаите имат маски и ръкавици за защита от вируса, защото работят в непредвидима среда. А полицаите, които работят в доказано заразена среда, разполагат и с предпазни костюми.

Маринов ще проведе разговор със своите колеги от ЕС, за да обсъдят единни мерки по границите и да се избегне блокиране на трафика на стоки.

Шест досъдебни производства за неспазена карантина е образувала полицията. Пет случая на неспазване на карантината са установени в София, 1 в Монтана и 1 във Варна. Нарушителите са били върнати в домовете им. В момента в арестите не може да се спазват мерките по карантината.

Към момента около 400 са лицата, поставени под карантина у нас, а МВР е мобилизирало допълнителни екипи, за да следи дали изолацията се спазва.