Главният прокурор Иван Гешев заяви, че като обикновен гражданин очаква властта да вземе още по-радикални мерки за справяне с коронавируса. Гешев каза това в  съвместно изявление  с главния секретар на МВР Ивайло Иванов и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Последните дни аз чувам да се говори много за икономика – какво ще стане с икономиката. За всички трябва да е ясно, че икономиката се възстановява, не така стоят нещата с човешкия живот", заяви Гешев.

И допълни, че "в качеството си на обикновен български гражданин" според него "е време държавата, в лицето на изпълнителната и законодателната власт, да вземат още по-радикални мерки в рамките на компетенцията на НС".

"Мерки, които вземат някои държави около нас", уточни Гешев.

И той, и главният секретар на МВР призоваха гражданите да подават сигнали на 112 за спекула и разпространение на фалшиви новини.

Гешев припомни, че в прокуратурата също е създаден национален щаб.

"Целите са няколко. Основното е взаимодействие с Националния оперативен щаб. В ситуация на извънредно положение съществуват няколко риска, които ще се стремим да минимализираме. Основните два са извършване на престъпления, които са по-специфични в такава ситуация - отклонения спрямо лицата, поставени под карантина и престъпления, които можем да опишем като телефонни измами, мародерство", обясни Гешев.

Прокуратурата и МВР са направили организация за своевременна реакция, когато става, въпрос за престъпления от този характер.

Дадени са указания от Върховната административна прокуратура и от днес започват масирани проверки на територията на цялата страна за спекула със стоки от първа необходимост, дезинфектанти, лекарства и всичко друго, което е важно за здравето на българските граждани.