Италианската футболна федерция призова УЕФА да отмени Евро 2020 заради инфекцията с COVID-19. Утре европейската футболна централа ще проведе конферентен разговор с всичките си членове (федерции), водещите клубове и синдиката ФИФпро.

И се очаква да вземе решение не само за финалите, а също така за турнирите и да даде насоки как и кога да завършат вътрешните първенства.

Още преди дни стана ясно, че вариантите за Евро 2020, което трябва да премине в 12 града (полуфиналите и финалът са в Лондон), са два - да премине през декември или да е по същото време (12 юни - 12 юли) през 2021 г.

Мачът на откриването на 12 юни трябва да е на стадион "Олимпико" в Рим - между Италия и Турция.

"Предлагаме на УЕФА да отмени Евро 2020, заяви шефът на италианския футбол Габриеле Гравина пред телевизия "Спортмедисет". - Ще се опитаме да завършим сезона в Серия А, защото така ще е честно и коректно към клубовете, на които ситуцията сега коства инвестиции и жертви."

Последното е тема № 1 в спортната преса в Европа тези дни. В Италия три отбора се борят за титлата - "Ювентус", "Лацио" и "Интер". В Германия също е оспорвано, както и в Испания, където "Барселона" и "Реал" са се вкопчили в битка.

В Англия "Ливърпул" е почти сигурен шампион, но има въпросителни около четвъртото място и изпадащите. Обсъждат се варианти първенствата да бъдат прекратени и да се обявят крайни класирания сега, но се умува и да приключат по съкратена процедура.

Има и гласове за анулирани, но те едва ли ще бъдат чути.

За евротурнирите също се говори за съкратен финал с мачове на неутрален терен.