Има надежда ваксина срещу коронавируса COVID-19 да се появи още тази есен. Това съобщи собственикът на германската фармацевтична фирма Дитмар Хоп, който е и собственик на технологичния концерн SAP.

За тази вероятност се заговори още в събота, когато „Ди Велт“ съобщи информация от правителствени източници, че САЩ и лично Доналд Тръмп се опитват да привлекат германската фирма CureVac в САЩ, като офертата е надхвърляла 1 милиард долара.

В преговорите се е намесило и германското правителство, след като е станало ясно, че Тръмп иска разработката на ваксината да е на първо място за американски граждани. Дитмар Хоп също реагирал остро на това предложение и го отхвърлил като неморално.

CureVac разработва ваксина в сътрудничество с държавния институт за ваксини и биомедицински лекарства „Паул Ерлих“.

В интервю днес Дитмар Хоп обясни, че фармацевтите се надяват още тази есен да имат пробив и да излязат с ваксина. Смяна на локацията на фирмата от Германия в САЩ е немислима, потвърждава още милиардерът. „За мен е немислимо една германска фирма да разработи ваксина и да я предостави за ексклузивно ползване само на САЩ. За мен това не е опция. Аз лично не съм разговарял с господин Тръмп. Той е говорил с фирмата и те ме уведомиха незабавно, питаха ме как да реагират. Отхвърлих офертата на минутата“, заявава Хоп.

В интервюто Хоп заявява, че се надява ваксината, върху която работят в момента да е готова наесен. Тя е в тестови период. „Първо трябва да се тества на животни, после на пациенти. Кога ще излезе зависи от федералния институт за ваксини „Паул Ерлих“. Но мисля, че би трябвало есента вече да е на пазара, точно пред ивтората вълна от инфекции“, казва още Хоп.

Той призова същ отака до тогава всички да спазват препоръките на властите и да избягват по възможност социалните контакти. „Дори и аз седя у дома, отказах всички срещи. Няма друг начин, ако искаме да победим вируса“.