УМБАЛ "Александровска" се сдоби с още две дарения днес, след като телекомът А1 и търговската верига "Фантастико" обявиха, че ще дарят пари за животоспасяваща апаратура на столичната болница.

Средствата ще бъдат за обезпечаване на достатъчно на брой дихателни апарати и друга медицинска техника. Респираторите са ключови при тежките случаи на коронавирус. Повечето болници по света и в страната са заплашени да не им недостигнат при ръст на заразените.

А1 ще дари над 220 хил. лв., които ще стигнат за 5 дихателни апарата. "Фантастико" пък дарява 200 хил. лв. - за апарати и друга нужна техника.

От А1 отбелязват, че дарението е без никакви условия

"Дихателните апарати ще останат собственост на здравното заведение след края на пандемията от коронавирус и ще се използват за лечението на пациенти с респираторни и други заболявания", обясняват от най-стария български мобилен оператор.

Ръководството на болницата и "Фантастико" пък подчертават, че "няма поет ангажимент за приоритетно използване на дихателните апарати в полза на частната компания".

"Единствено лекарите са тези, които ще правят преценка кой пациент от каква медицинска помощ има нужда", отбелязват от "Фантастико".

По-рано днес собственикът на българската компания "Уолтопия" Ивайло Пенчев също направи дарение към "Александровска" на стойност 222 хил. лв., но с условие - неговите служители и семействата им да бъдат обслужвани с предимства, дори ако жизненоспасяващ апарат вече се ползва от болен човек.

От "Фантастико" заявяват готовност да предприемат и следващи стъпки за улесняване на лекарите.