Десет нови случаи отчете Националният оперативен случай на следобедния си брифинг, или общо 11 за деня. Така заразените с коронавируса в България вече са 62. Сред тях има и деветгодишно дете, както и 78-годишен мъж от Великобритания.

От 95 проби, направени във ВМА, четири са положителни. Пациентите са под домашно лечение. В Националната лаборатория са направени 145 проби, от тях 6 са положителни.

Във ВМА има 10 души, в „Пирогов” – двама, в Александровска – двама, в Габрово – двама, в Плевен – четирима. От Белодробната болница пациентите са оставени под домашна карантина, защото не са имали никакви оплаквания, включително и децата.

„Разписали са декларации. Носят съдебна отговорност, ако нарушат престоя си вкъщи”, напомни ген. Венцислав Мутафчийски.

Шефът на щаба отчете, че има грубо нарушение на правилата, след като от болницата в Лом са изпратили доказано болен в София - в Александровска болница, там той е бил приет, но генералът предположи, че прокуратурата ще се самосезира по случая.

В четири поредни дни премиерът Бойко Борисов и проф. Мутафчийски са били изследвани по два метода във ВМА - с респираторни проби - носова и гърлена и изследване по PCR методика, както и с бързи кръвни тестове. Резултатите на двамата са отрицателни, както и отрицателни са и на всички членове на Националния оперативен щаб.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че се праща заповед на министъра на здравеопазването до районните здравни инспекции за добавяне към сегашните страни, от които завръщащите се са поставяни под задължителна карантина, още пет европейски държави - Франция, Швейцария, Германия, Велкобритания и Нидерландия. На границата хората,  които идват от тези дестинации, трябва да попълват предписание, в което е упомената и наказателната отговорност, която ще носят, ако нарушат карантината. 

Сред новите случаи - един е от село Василевци, всички други са от софийски болници.

Мутафчийски съобщи и за друг проблем, който е забелязал през последните дни - презапасяването с ненужни лекарства.

„В момента се изкупуват безумни количества лекарства, които не са необходими. След това те дори не могат да се изхвърлят в кофата, защото това е безотговорно. Някои от лекарствата не могат да свършат никаква работа. От този момент тръгват инспекторите и ще се отнемат лицензите на всички аптеки, които продават без рецепта антибиотици и какви ли не други неща. Това е безумие, което трябва да се прекрати, дори и със силови мерки. Тонове антибиотици се изкупуват, след като вирусите не се лекуват с тях“, заяви той.