УЕФА планира турнири от по един мач на неутрален терен за завършване на Шампионската лига и Лига Европа, прогнозира Би Би Си. Надпреварите бяха прекъснати заради мерките срещу епидемията на Covid-19.

Във вторник УЕФА организира видеоконферентно заседание с всички големи фактори в своята структура - федерации, водещи клубове и т.н., за да вземе решение за съдбата на всички турнири под егидата й.

Почти сигурно Евро 2020 се отлага с една година. Какво обаче ще се случи с турнирите, а и с ефекта на доминото заради преместването на Европейското?

Евротурнирите

Надпреварите не могат просто да се анулират и да се обяви нулев сезон без носители на трофеите. Причината не е само спортна, а най-вече финансова. УЕФА има договори за реклама и тв права, които иска да спази. Така ще минимизира щетите - касите на централата и на клубовете (най-вече водещите) ще се напълнят. Приходите от тв права са водещо перо в бюджетите. 

С отлагането на Евро 2020 се освобождава място през юни. УЕФА ще предложи да се доигрят осминфиналите - може би през май (на празни стадиони, ако инфекцията не е овладяна), а от четвъртфиналите да се направят турнири от по един мач в градовете-домакини на финалите - Истанбул (Шампионска лига) и Гданск (Лига Европа).

По този начин всички ще са на едно място и ще се намалят рисковете от пътувания и т.н.

Същевременно УЕФА ще предложи на федерациите да довършат първенствата си на местно ниво, ако е необходимо и в съкратен вариант.

Как се променя календарът?

Има много въпросителни, които чакат отговори. Новият сезон в европейския футбол започва с квалификации още през юли - какво се случва с тях? Ще се промени ли рамката на трансферния период, как ще се процедира с играчите с изтичащи договори до юни, с тези под наем и т.н. и т.н.

Почти сигурно УЕФА ще измести и Лигата на нациите - при вече изтеглен жребий, трябваше да започне през есента, а финалите да са догодина. Очертава се мачовете в групите обаче да бъдат насрочени за пролетта на 2021 г. Може би отново в съкратен вариант.

За следващата година ще бъдат преместени Европейското за жени в Англия и Европейското до 21 г. в Унгария и Словения.

Това означава кошмарна 2021 г. за футболистите. И хубава за феновете. А ако УЕФА реализира този план, той няма да се хареса на ФИФА - двете организации и без това са в тиха война. За юни-юли 2021 г. ФИФА вече насрочи Световно клубно първенство с домакин... Китай.

Европейските грандове заплашиха, че ще бойкотират този турнир. Очертава се невъзможност за участие и без бойкот. И евентуално преместване на надпреварата или отмяната й засега.

Някъде в сложния и претоварен пасианс трябва да се наместят също световните квалификации за Катар 2022, приятелските мачове на грандовете в САЩ и Азия през лятото (УЕФА планирше и от тях да направи турнир) и т.н., и т.н. Да не забравяме също вътрешните първенства и националните купи.