Еврокомисията предостави днес финансова подкрепа в размер до 80 милиона евро за развитие и производство в Европа на ваксина против коронавируса на германската компания CureVac.

Това е иновативна фирма за развитие на ваксини от град Тюбинген.

• Броени часове преди съобщението на ЕК германският вестник „Ди Велт“ публикува статия, от която става ясно, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп е предложила значителна сума пари, за да се сдобие с ексклузивен достъп, и то единствено за САЩ, на разработваната от CureVac ваксина.

Днес председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел проведоха видеоконференция с ръководството на германската компания. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Гаранцията се осигурява чрез Механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести. Той е част от „Хоризонт 2020“ - европейската програма за научни изследвания и иновации.

„Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора, както в Европа, така и по света“, коментира Урсула фон дер Лайен.

• Според публикацията на „Ди Велт“ Тръмп искал компанията да премести крилото си за изследвания в САЩ.

Подкрепата на отличните наука и иновации в Европа е важна част от координирания отговор на ЕС на разпространението на коронавируса, изтъкна Мария Габриел.

Компанията

CureVac е биофармацевтична компания, основана през 2000 г. Тя развива иновативна технология за преодоляване на една от основните пречки пред използването на ваксини - възможността да се запазят техните свойства без съхраняване в хладилник.

Технологията на фирмата се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок и на ниска стойност от съществуващите производствени мощности на фирмата.

CureVac вече е започнала програмата за развитие на ваксина срещу COVID-19 и се очаква начало на клиничните тестове през юни 2020 г.

ЕК е оценила потенциала на CureVac да осигури животоспасяващи ваксини по сигурен и икономичен начин още през 2014 г. Тогава компанията получава първата по рода си награда за иновация на стойност 2 милиона евро.

На 6 март ЕК обяви избора на 17 проекта с общо 136 научни организации, които ще получат финансиране на стойност 47.5 милиона евро от „Хоризонт 2020“. Проектите са в областта на развитие на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, които да предотвратят разпространението на коронавируса.

Три дни по-рано – на 3 март, Комисията публикува процедура за финансиране на проекти за развитие на ваксини и лечения с бюджет от 45 милиона евро, които ще бъдат допълнени с подобна по размер инвестиция от страна на фармацевтичната индустрия.