Собственикът на най-голямата компания в света за катерачни стени Ивайлов Пенчев отговори на критичните коментари по негов адрес, които днес заляха социалните мрежи. Причина за възмущението на хората стана неговото решение да дари 220 хил. лв. на "Александровска" болница за респираторни апарати, но под условия - ако някой от неговите служители или техни близки се наложи да използва техниката, да бъде с предимство пред другите заболели. 

Пред Клуб Z той обясни, че се грижи на първо място за своите хора. "За всички други на второ място. Но поне се грижа", каза Пенчев. 

Сега бизнесменът казва, че действията му са напълно логични и че "дарение под условие е допустимо в правния мир." Имало си дори и латинско име - Donatio Sub Modo. 

"Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек, или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо. Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас: "СРАМ И ПОЗОР" - този лош човек не дари костен мозък "по принцип", а го дари на детето си! Изглежда нелепо нали?", пише Пенчев в собствения си фейсбук профил. 

Той продължава разсъженията с думите, че никога досега не е получавал толкова злостни коментари и това го накарало да се замисли за причините. 

Обяснението му - когато се дарява кръв или орган, обществото не се възприемало като потенциално нуждаещо се, така че им било все тая кой го получава. В случая обаче - голяма част от обществото се възприема като потенциално нуждаеща се от тези машини.

"Страхът наистина кара хората да регресират, като например вярват, че всичко от което имат нужда им се полага по право", продължава Пенчев. 

В края той разказва, че днес от компанията му са се разтърсили за още машини и имало надежда се намерят още 10 такива. 

ко стане сделката ще ги дарим под условие и на други болници с надеждата, че ако още хора го направят, ще има по-малко причини за страх."

Въпреки обясненията му обаче, хората очевидно продължават да се гневят на решението му и мнозинството от коментарите под публикацията му са негативни.