Да се ограничи още повече събирането на хора на открито предлагат от кризисния щаб за борба с COVID-19. "Мерките се спазват, но все пак има събиране на хора на открито", заяви тази сутрин председателят на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Той ще предложи на премиера Борисов да се забрани събирането на повече от двама възрастни на открити пространства, визирайки и детски площадки и градинки. А хората на опашките пред хранителните магазини, аптеките, банките и държавните институции да бъдат на минимум 2 метра отстояние един от друг.

Мутафчийски съобщи още, че заразените в България вече са 67 души. Открити са нови пет случая през тази нощ. 

Двама от заболелите са израелски граждани, които са били на ски в Банско. Една от жените вече е в Израел, където е под карантина и се лекува. Не е известен обаче броят на хората, с които тя е контактувала в България и на летището, откъдето си е тръгнала. Взети са три проби от хора, които са придружавали израелката в България.

За денонощие в България влизат 40 хил. души, съобщиха от кризисния щаб. Но засега не се мисли за затваряне на границите. Две деца са в инфекциозна клиника. Не е доказано, че имат коронавирус. Ще се прецени дали да се лекуват в болница или у дома. 

Ген. Мутафчийски отново повтори, че ски курортите предразполагат към разпространение на COVID-19 и затова е било наложително затварянето им. 

Новите ограничения няма да важат за промишлените предприятия, където вече е въведен нов режим на работа.

"Мерките са абсолютно фанатични - за дезинфекция, условия на труд, лична хигиена, социална дистанция", добави Мутафчийски.

Щабът е в контакт с фирми, които готвят храна. Ген. Мутафчийски показа храна на фирма за кетъринг, пакетирана е и може да се съхранява в хладилник близо три месеца. Щабът ще представи списък на фирмите, които имат необходимия стандарт да доставят такава храна по домовете.  

Ние трябва да сме в готовност да се доставя храна по домовете, лекарства и стоки от първа необходимост, обясни ген. Мутафчийски. 

Подготвени са транспортните коридори по границите. Повечето държави затвориха своите граници, но не са ограничили доставките на храни. Какво става обаче с шофьор, който е дошъл от рискова държава, попита ген. Мутафчийски.  

Кризисният щаб ще предложи на премиера Борисов мерки и в тази посока. Щабът предлага фирмите да сменят шофьора или да му осигурят социална изолация до заминаването му на втори курс, но само ако няма признаци на заболяване. Ако шофьорът е чужденец – пълна изолация и до 12 часа да е напуснал страната. 

Въведен е режим на работа в екипи в администрацията. Работи един екип, другите два са по домовете си. При поява на зараза целият екип ще се карантинира. 

Навсякъде по света има увеличение на броя на установените случаи на коронавирус. В Италия са 3233 души, 349 са починали. В Иран заразените са близо 14 хиляди, в Испания - 10 хиляди души, в Германия - 7200 общо, във Франция - общо 1200, в САЩ - малко над 4000, в Нидерландия - 1400 случая. Почти няма пощадена страна в Европа и света, каза Мутафчийски. Общо за света броят на заразените е 182 723, а 7174 са общо смъртните случаи.