Свещениците в църква в Южна Корея решили, че най-добрият начин да се грижат за миряните е да им дадат солена вода, разказва Парк Чан-Кьон за South China Morning Post. 

Вярващите били пръскани в устата с една и съща бутилка, без да бъде дезинфекциран накрайникът. 46 от тях се заразили от коронавирус, съобщиха властите вчера.

Видео от църквата в провинция Геонги, на юг от Сеул, показва човек от персонала на църквата, който пъха спрея в устата на десетки миряни по време на молитва, на която са присъствали над 100 души.

"Това е направило разпространяването на вируса неизбежно", обяснява местният шеф на щаба за борба с коронавирус Лий Хи-юнг.

Това е станало между 1 и 8 март, когато в страната има вече над 4000 заразени. Църквата е затворила и всички миряни са били тествани. 

Подходът на южнокорейската църква е практически идентичен с препоръките на БПЦ, които от миналата седмица твърдят, че е невъзможно човек да се зарази с вируса в българските църкви (ако вярата му е достатъчно силна, както уточни софийският митрополит).

И че ще продължат с масовите събирания, целуването на икони и раздаването на причастие с обща лъжичка. Защото то не може да пренася вируса - поне така твърди самият патриарх. Същата теза изказа пред Нова тв и депутатът от ДПС Йордан Цонев.