Очаква се частни лаборатории да започнат да правят т.нар. бързи тестове за коронавирус в близките дни. Целта е по-бързо да се отсяват рискови пациенти.

Това съобщи БНР, цитирайки доц. д-р Росен Михайлов, преподавател в Медицинския университет и управител на частна лаборатория в София, която ще предлага на желаещите тестване. Лабораторията разполага с и  прави и т.нар. PCR тестове. 

По думите му с бързите тестове все още няма достатъчно опит, а цените им варират от 3 до 60 лева. Това е цената на себестойността им. 

"Бързият тест може да отсее повечето хора, да стане по-бързо, но положителните проби трябва отново да се повторят с PCR. Тестовете са различни. С едни се мери антиген, с едни се мери антитяло. За мен по-добрите са тези, които мерят антиген – секрет или кръв. Тестът, който сме взели, бързия, той също трябва да се прави в лаборатория, защото има машинка, на която се отчита". 

Според доц. Михайлов всеки, който е притеснен, има право да си провери състоянието на организма: 

"Хубаво е хората, които се връщат от чужбина, особено от рисковите страни, да минат поне на бърз тест. Хора с проявена клинична картина не съветвам да идват да си правят изследване". 

Така наречените PCR тестове, които са налични във въпросната верига частни лаборатории, към момента са на цена от около 120 лв. за частните пациенти. 

По думите а лекаря миналата седмица са направени 298 проби, като седем от тях са положителни. Те се били потвърдени и в Националния център по заразни и паразитни болести. Цената на тестването е 120 лева, от които 100 лева са за коронавирус, а 20 лева за грип тип А и тип Б. 

"Има желание от страна на хората, но капацитетът ни не е голям. Организацията ни е така, че хората стоят на открито, има разстояние между тях, но желаещите са повече, отколкото можем да поемем."