Няма проблеми със защитните облекла, но Втора градска болница в София няма да приема болни от коронавирус, докато не е готова.

Това заяви след среща с ръководството на лечебното заведение кметът Йорданка Фандъкова.

"Има план и той е обсъждан със шефовете на отделения. Очевидно имат някакви различия, очевидно има лекари, които много искат да продължат да работят само така както са работили досега, но ясно е за всички, че ситуацията е нова, динамична, и че всички трябва да имаме готовност да променяме в движение организацията", заяви тя.

Стана ясно, че 85 души от медицинския екип в болницата е подал молба за напускане. Не съм дошла да убеждавам хората да останат да работят, каза Фандъкова - а да чуя проблемите им.

"Направихме среща с ръкводството на болницата и всички шефове на отделения и клиники, за да мога да чуя какви са условията; да установя, че очевидно комуникацията не е била на нужното ниво между ръководството и самите лекари, и разбира се, да потърсим варианти", добави тя.

Вариант бил да се отвори само едно отделение, с 10 легла, вместо първоначалните 50. Поне в началото. Останалите отделения да работят нормално - докато не се появи пациент с коронавирус. Което така или иначе може да се случи във всяка болница и отделение, отбеляза тя.

За твърденията, че няма апаратура - дошли и от лекари, и от медиите - Фандъкова заяви, че е чула и това, "и друго". А по-точно - ръководителят на белодробното отделение твърдял, че имат нужда само от достатъчно хора за екип.