Забраната за пътувания в ЕС, която вчера предложи председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, няма да важи за стоките и не се отнася специално за въздухоплаването.

Това съобщи днес говорителят на ЕК Адалбер Янз. На въпрос дали с предприетите напоследък заради коронавируса мерки не се ограничават и граждански права той отговори:

„Намираме се в извънредна ситуация. Мерките, които предприемаме, са ограничаващи. И те се прилагат спрямо изключителната санитарна ситуация, пред която сме изправени. В този смисъл, да, някои права се ограничават.“

Вчера фон дер Лайен предложи забраната за влизане в ЕС на граждани на страни извън него да важи първоначално за 30 дни. Комисията също така издаде насоки за действие на страните-членки в тази ситуация. В тях се съдържа препоръка за създаване на „зелени“ ленти за движение с предимство и без спиране на превозвани стоки и медикаменти.

Днес чрез видеоконферентна връзка ще заседават правителствените и държавни ръководители на ЕС. Очаква се довечера да бъде обявено затварянето на външните граници на Общността.