След потвърдените случаи в България и решението на Министерския съвет за забрана на всички публични прояви като превенция на разпространението на коронавирус COVID-19 екипът на фондация „Стоян Камбарев“ не желае да рискува ничие здраве и взе трудното решение провеждането на официалната церемония за връчване на наградите за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ да се отложи от 13 април за 1 юни 2020 г..

Тя ще се проведе отново в залата на Централния военен клуб в София, ако ситуацията го позволява. 

Всички съпътстващи събития на фондация „Стоян Камбарев“ също ще бъдат отложени за време, в което ситуацията ще позволява.

Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ е най-чаканият и престижен приз за млади творци у нас и е част от културния календар на София.

Ето какво сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, председател на УС на фондацията, във връзка с извънредното положение в
страната:

„За голямо съжаление, поради форсмажорните обстоятелства, свързани с избухването на коронавируса в целия свят, съвсем логично е и нашата толкова чакана единадесета церемония за връчване на Наградите за изкуство на фондация „Стоян Камбарев“ да бъде отложена - решение, което взехме още преди две седмици, заедно с верните ни партньори. Сплотеният екип на фондацията работи цяла година с голямо желание, вдъхновение и обич, за да може да подкрепим младите и толкова талантливи творци и да направим връчването на наградите един истински празник и незабравимо преживяване, както за тях, така и за гостите, партньорите и огромната ТВ аудитория,която ще гледа нашето шоу.

Съобразявайки се с всички насоки и препоръки в тази кризисна ситуация, взехме решение да изчакаме по-добри и спокойни времена. Като начало прекратихме снимките на филмите на тримата финалисти за Награда за Кино 355, които се надяваме да може да започнем веднага след края на извънредното положение в страната ни.

Към този момент, новата дата за провеждане на Церемонията за връчване на наградите за изкуство на Фондация "Стоян Камбарев“ е 1 юни 2020 г. отново в Централния военен клуб.

До тогава има доста време и искрено се надяваме тези 76 дни да бъдат достатъчни за преодоляване пика на вируса и последвалата го тежка и неочаквана криза, за да може да се нормализира животът на всички ни. Разбира се, най-важно е да запазим здравето и живота не само на близките ни, но и на тези, които не познаваме, но срещаме случайно, на тези, с които контактуваме ежедневно. Защото това, което ни обединява е повече от всичко, и то е, че сме човешки същества. А човешките същества би трябвало да имат разум. Моля ви, бъдете умни и се пазете. Бъдете здрави и се обичайте! И съм сигурна, че и това ще отмине и ние отново ще живеем, така както заслужаваме и както искаме, и ще продължим да сбъдваме мечтите на младите и талантливите. 

Защото както казва Булгаков в уникалния си шедьовър „Майсторът и Маргарита“ - „Всичко накрая се оправя. Така е изграден светът“.

Нека си припомним още веднъж кои са новите талантливи открития на фондация „Стоян Камбарев“ тази година:

Петимата номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“:

ВАСИЛ ДИПЧИКОВ - съвременен танцьор и пърформър

КРИС ЗАХАРИЕВ - влогър, кино режисьор

МАРИЯ НАЛБАНТОВА - художник

МАРТИНА АПОСТОЛОВА - актриса 

СИОН НАЙМАР - виолончелист.

Финалистите за Награда за Кино 355 са тримата младите кинорежисьори

ЕВГЕНИЯ ТАНЕВА, ПЕТЕР ЧИВИЙСКИ и ВАНЯ БОЙЧЕВА.

В така създалата се ситуация да запазиш част от основните си партньори по време на сериозна криза е белег на огромно признание и доверие към Фондация „СтоянКамбарев“ и мисията й. Затова бихме искали специално и сърдечно да им благодарим и да ги убедим, че доброто, което правят има смисъл!

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” и Награда за Кино 355 е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и ще се осъществи традиционно с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резиденс, Goto Jewellery and Diamonds, Технополис, VON POLL Real Estate Bulgaria, НДФ “13 века България”, Винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, MERCI и VIP Security. Комуникационен партньор е New Events Vision. Продуцент е NOVA film.