Да се преустановят всички дейности по закона на туризма - входящ и изходящ.

Такова решение е взело правителството обяви на брифинг ресорният министър Николина Ангелкова. Мярката, разбира се, е свързана с ограничаването на разпространението на коронавируса.

"Очевидно само на добра воля не се получава", констатира Ангелкова.

И даде пример: към момента 485 български граждани са на екскурзия в чужбнина, като се очаква информация и за още. Голяма част от тях са заминали този месец - когато светът вече беше пламнал от заразата.

"Много е безотговорно всичко това.  Много е безотговорно това поведение и то не само към себе си, а и към всички останали", посочи пак Ангелкова.

"Трудно ми е да гледам как няма на практика туризъм, но това не е само в България - допълни тя. - Надявам се с тази заповед да преустановим времено екскурзиите и след това да намерим сили да продължим напред."

Ангелкова не се ангажира със специални мерки по отношение на туризма, каквито иска браншът, защото той бил част от общата картина. "Не мога да кажа за сектора ще има това и онова. Като министър на туризма ще ми е приятно да го кажа. Но като министър от кабинета трябва да гледаме всичко - баланса", посочи Ангелкова.

Омагьосан кръг

"Ако е рекъл Господ да сме живи и здрави, юли-август да сме в по-спокойна ситуация. За момента все още резервациите за юли и август не се отказват", посочи още ресорният министър.

Но допълни:

"Не мога да се ангажирам дали ще има летен туристически сезон на този етап."

По думите й всички по веригата се намират в момента в "омагьосан кръг" - и потребителите, и туроператорите и авиокомпаниите, и хотелиерите. Първите имат право да си потърсят парите за неосъществено пътуване, от друга страна туроператорите имат право да направят същото от хотелиера или авиокомпанията. Вариантът е туроператорът да обяви фалит. От министерството предлагат друг вариант: да издаде ваучер до 24 месеца или директно пререзервиране на ваканцията. "В противен случай ще имаме много фалити, а застраховките няма как да покрият всички екскурзии", посочи Ангелкова.