Актуалното състояние на икономиката, банковата система на България и новите предизвикателства, произтичащи от ситуацията с COVID-19 - това са обсъдили президентът Румен Радев и управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев. Срещата е била по инициатива на държавния глава, съобщиха от пресцентъра на президентската институция.

"Кризата ще засегне по различен начин кредитополучателите, а силата на потенциални негативни ефекти върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил", заявил управителят на БНБ.

Държавата и нейните институции следва да се мобилизират и да проявят максимална ефективност в подкрепа на най-нуждаещите се и на онези, които ще понесат тежестта както на преминаване през кризата, така и на възстановяването на икономиката на България след това. Такава позиция е изразил президентът пред управителя на БНБ.

В този контекст държавният глава коментира информацията от някои европейски страни за мерки за облекчаване на кредитополучатели, потенциално затруднени в погасяването на техните задължения.

В този момент българските граждани, които ще загубят работа и доходи, също ще очакват разбиране от страна на банките като отговорни и значими за обществото институции в периода на предстоящите трудности, посочва Румен Радев.

Управителят на БНБ информира президента за стриктните мерки в централната банка за защита на здравето на служителите и оптимизиране на организацията на работа с цел осигуряване изпълнението на всички критични за държавата и икономиката функции и задачи, произтичащи от законовия мандат на БНБ, включително операциите на валутния борд, поддържането на наличнопаричното обращение, гладкото функциониране на платежните системи и упражняването на банковия надзор.

В резултат на традиционно прилаганата от БНБ консервативна надзорна политика днес банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви, както и с високо доверие на клиентите - както граждани, така и фирми. Така банките имат възможност да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с оглед намаляване на негативните ефекти от наложените ограничения, свързани с COVID-19.

Кризата ще засегне по различен начин кредитополучателите, а силата на потенциални негативни ефекти върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил. Всичко това предполага нова, още по-висока степен на отговорност, аналитичност и благоразумно управление на работните процеси и рисковете в банките, заяви Димитър Радев, цитиран от пресцентъра на президентската институция.